Zwijndrecht krijgt snelheidsbeperking

Print
Wanneer de hoeveelheid fijn stof in Zwijndrecht overschreden wordt, zal de dynamische signalisering op de E17 de snelheid beperken. Dat resultaat bekwam burgemeester Willy Minnebo (Groen!) bij Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V).
Zwijndrecht wordt geplaagd door fijn stof. Daar wil de gemeente wat aan doen. Vorige week kwam de burgemeester met het idee de maximumsnelheid op de autosnelwegen in Zwijndrecht te beperken tot 80 kilometer per uur, telkens als de maximumhoeveelheid fijn stof overschreden wordt. Donderdagmiddag legde hij het plan voor aan Kris Peeters.
”Hij ging akkoord. Ik verwacht dat hij het voorstel over enkele dagen op papier zet”, vertelt burgemeester Minnebo. ”De dynamische signalisatie zal de snelheid doen aanpassen, waarschijnlijk tot 80 kilometer per uur. Het systeem zal in heel Vlaanderen werken, op voorwaarde dat de tijdelijke aanpassing duidelijk kan worden aangegeven. De wagens die nu bij wegenwerken worden gebruikt, zijn daarvoor zeer geschikt.”
Het stofprobleem zal niet van de ene dag op de andere verdwijnen, beseft Minnebo. ”Niet alleen het verkeer, maar ook industrie en verwarmingsinstallaties dragen daartoe bij, samen met de droge lucht en oostenwind. Niet alleen wij hebben last. Ik denk dat Kruibeke even vervuild is, maar in Zwijndrecht staat er nu eenmaal een meetstation.”
Nu in het nieuws