Politieke kopstukken treden samen in arena in Berchem

Print
De Antwerpse politieke kopstukken gingen woensdagavond in het Alpheusdal voor het eerst met elkaar in debat. Het werd al snel duidelijk dat de loopgrachten gegraven zijn en dat de meesten staan te popelen om aan de verkiezingscampagne te beginnen.
Lijsttrekkers Filip Dewinter (Vlaams Belang), Ludo Van Campenhout (VLD) en Philip Heylen (CD&V) gaven present op het kopstukkendebat van de Vlaamse Volksbeweging. Daarnaast zaten in het panel Bart De Wever (N-VA) en Hugo Coveliers (Vlott). De nieuwe groene lijsttrekker Freya Piryns liet zich vervangen door de ervaren rot schepen Erwin Pairon (Groen!). OCMW-voorzitster Monica De Coninck nam de honneurs waar voor burgemeester Patrick Janssens (sp.a). De burgemeester wil voor de zomer niet deelnemen aan politieke debatten. Reden: hij zegt boven de politiek partijen te staan. Dat werd op hoongelach ontvangen door het publiek. Daarmee was de toon van het debat ineens gezet.
Moderators Lex Moolenaar en Kurt Tuerlinckx, journalisten van Gazet van Antwerpen, hielden de politici in het gelid. De eerste vaststelling van de deelnemers: de straten zijn vuil. Ook milieuschepen Pairon gaf dat enigszins toe. Tot daar de eensgezindheid. Volgens Pairon is het huidige systeem van afvalverwerking goed. Alleen liet de bestraffing van de sluikstorters het de afgelopen jaren afweten. Heylen pleitte voor een andere organisatie van de afvalophaling door bijvoorbeeld het restafval en het GFT in één zak te laten aanbieden. Hij vond daarbij steun bij de anderen.Pairon zegt dat hij nieuwe systemen wil uitproberen, maar ”de technische mogelijkheden laten het de volgende tien jaar nog niet toe.”
Bovendien zijn de andere systemen volgens de schepen duurder dan het huidige. De eensgezindheid kwam er weer aan het einde van het debat. Alle partijen zijn voor meer bevoegdheden en autonomie van de districten. Heylen, één van de grondleggers van de decentralisatie, wil een wijziging van de financiering van de districten.
”De dotatie van de stad aan de districten is gebonden aan de bevoegdheden. Het zou beter zijn om de districten geld te geven en de lokale besturen zelf te laten beslissen voor welke bevoegdheden ze het gebruiken. Daarnaast moet dit lokale bestuur ook over eigen personeel kunnen beschikken.”
Dewinter pleitte voor een zeer grote autonomie voor de districten en in sommige gevallen zelfs een defusie. ”Als Ekeren weer een onafhankelijke gemeente wordt, weet ik wie als eerste naar Antwerpen verhuist”, zei De Wever. Daarop stak Ekerenaar Dewinter zijn vinger op: ”Dat klopt.”
Nu in het nieuws