Antwerpen neemt regularisatie krakers niet over

Print
Veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD) ziet de beslissing van de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) om de krakers in Doel te regulariseren als een wanhoopspoging om de problemen onder controle te krijgen. ”De situatie is niet te vergelijken met de kraakacties in Antwerpen.”
Als het aan Grootjans en zijn collega van onderwijs Robert Voorhamme (sp.a) ligt, is het regulariseren van krakers geen gewenste maatregel voor gekraakte panden in Antwerpen.
Dirk Grootjans: ”Ik begrijp de maatregel van de Beverse burgemeester, maar het is in de stad niet nodig. Tot op heden is de situatie in Doel niet te vergelijken met de paar gekraakte panden in Antwerpen. We zijn natuurlijk geïnteresseerd in de manier waarop daar de problematiek wordt aangepakt, maar we hebben niet de intentie om het hier zo ver te laten komen.”
In januari bezette een groepje krakers een stadspand in de Bisschopstraat. Onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a) wilde in afwachting van een andere functie voor het gebouw, dat vroeger door Schoolopbouwwerk werd gebruikt, een overeenkomst ondertekenen met de krakers om hen hun verantwoordelijkheid te laten opnemen.
”Regulariseren is nooit mijn bedoeling geweest. Voor zover ik begrepen heb, moeten de krakers in Doel die panden ook gaan huren. Dus wat dat betreft heeft de burgemeester van Beveren dezelfde houding.”
Maar ook Voorhamme vindt de situatie in Antwerpen niet te vergelijken met die van Doel. ”In Doel waren enorm veel panden leeg komen te staan en is er een massale beweging op gang gekomen. Dat liep uit de hand.”
Nu in het nieuws