Ex-premier Van Agt klaagt bij Raad voor Journalistiek

Print
De Nederlandse oud-premier Dries Van Agt heeft zich tot de Raad voor de Journalistiek gewend om zich te beklagen over een artikel in de krant De Telegraaf. Daarin is hij naar eigen zeggen ten onrechte in verband gebracht met antisemitisme. Ook beticht het bericht hem valselijk van het tonen van begrip voor Palestijnse zelfmoordaanslagen, klaagt hij.
De Raad liet donderdag weten dat de klacht van de oud-premier, die zich inzet voor de Palestijnse zaak, op 7 april wordt behandeld.
Volgens het artikel dat in november in De Telegraaf verscheen, zit in het gezelschap waarmee Van Agt zich heeft omringd "in zijn strijd tegen Israël" de notoire antisemiet Israel Shamir. In een reactie in het verhaal zegt Van Agt de man niet te kennen. In zijn klacht bij de Raad stelt de oud-premier dat van behoorlijk wederhoor geen sprake is geweest.
Van Agt kwam in september in het geweer tegen aantijgingen aan zijn adres in een artikel in Israëlaktueel, het blad van de zeer Israëlgetrouwe organisatie Christenen voor Israël. Dat fulmineert tegen een missie naar Israël en de Palestijnse gebieden onder Van Agts leiding.
De delegatie legde in een verklaring de verantwoordelijkheid voor het Palestijns-Israëlische conflict grotendeels bij Israël. Van Agt repte bovendien van sancties in de vorm van het opschorten van het Associatieverdrag tussen Israël en de Europese Unie. Israelaktueel vergeleek dat pleidooi met de boycot van de joden door de nazi's.

.

Nu in het nieuws