Doden en gewonden bij rellen in Zuidoost-Turkije

Print
Bij botsingen tussen Koerden en Turkse ordetroepen zijn de afgelopen twee dagen in de stad Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije drie Koerden om het leven gekomen en 250 mensen gewond geraakt, onder wie 130 politieagenten en paramilitairen.
Voorts werden op grote schaal vernielingen aangericht aan overheidsgebouwen, particuliere bedrijven en banken. De rellen in Diyarbakir braken dinsdag uit na de begrafenis van enkele Koerdische guerrillastrijders die vorige week in gevechten met het Turkse leger waren gedood.

De onlusten behoren tot de ernstigste sinds tien jaar in Turkije. Leger en politie stuurden woensdag versterkingen naar een militaire basis aan de rand van Diyarbakir om zo nodig te kunnen ingrijpen.

Gouverneur Ala zei dat aan de ongeregeldheden in Diyarbakir ongeveer 2.500 tot 3.000 Koerden deelnamen. Hij zei dat een van de doden omkwam bij een verkeersongeval toen hij probeerde te vluchten. Hoe de twee anderen aan hun eind waren gekomen zei hij niet, maar volgens burgemeester Osman Baydemir waren twee betogers door kogels gedood.

.

Nu in het nieuws