Verbod op verkoop melatonine opgeheven

Print
De Raad van State heeft donderdag het verbod op de verkoop van het slaaphormoon melatonine opgeheven.
BR> Dat meldt de Belgian Society of Anti-aging Medicine (Belsaam). Daarmee komt een einde aan een zeven jaar durende procedure die van start ging na een klacht van dokter Thierry Hertoghe, voorzitter van Belsaam, en een patiënt.

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat de mens 's nachts aanmaakt en afscheidt. Begin jaren negentig werd melatonine al eens genoemd als een toekomstig wondermiddel tegen allerhande depressies, slaapstoornissen en als een uitstekende jetlagbestrijder.

Midden jaren negentig kwamen er verscheidene melatoninepreparaten op de Belgische markt. In februari 1996 verbood de toenmalige federale minister van Volksgezondheid Marcel Colla echter de verkoop ervan.

Melatonine is volgens Belsaam belangrijk voor de menselijke gezondheid. "Haar gunstige effecten op de slaapinductie zijn ontegensprekelijk en het heeft goede invloed ter bestrijding van de ontwikkeling van hart- en vaataandoeningen en kanker, zwaarlijvigheid en botontkalking. Een dodelijke dosis voor melatonine werd nooit gevonden, simpelweg omdat men er niet in geslaagd is een dier met melatonine te doden. Dosissen van meer dan 1.000 milligram, wat 5.000 tot 10.000 maal hoger is dan de hoeveelheid dagelijks door een mens geproduceerd, werd aan vrijwilligers toegediend zonder meer problemen te veroorzaken dan slaperigheid.

Melatonine is vrij in de handel te verkrijgen in verschillende landen, onder meer in Nederland, Italië, Polen, de Verenigde Staten, en China. In andere buurlanden zoals Duitsland, is een medisch voorschrift nodig om melatonine bij een apotheek te bekomen.

Volgens Belsaam kan melatonine in België verkocht worden op doktersvoorschrift, vanaf de dag dat het arrest van de Raad van State in het Staatsblad wordt gepubliceerd.

.

Nu in het nieuws