Voor de zomer geen nieuwe ombudsman

Print
De Antwerpse gemeenteraad wil niet te gehaast aan het werk gaan in de zoektocht naar een nieuwe ombudsman.
Het is maar de vraag of er voor de gemeenteraadsverkiezingen een opvolger wordt gevonden voor Wim Vandenbroeck. Iets meer dan een week geleden kreeg huidig ombudsman Vandenbroeck een negatieve evaluatie van de gemeenteraad. De raadsleden vonden dat hij te weinig profiel had. Op 15 juni verloopt het mandaat van Vandenbroeck.

De kans is klein dat tegen dan al een opvolger is gevonden. Dat blijkt uit de raadscommissie Bestuurlijke Aangelegenheden. De politieke fracties buigen zich nu over een nieuw reglement en een duidelijke profiel voor de ombudsman. Op de gemeenteraad van mei zal de job dan worden openverklaard. Binnen de gemeenteraad waren er twee strekkingen.

De één wil zo snel mogelijk een nieuwe ombudsman, de andere hoopt het te kunnen uitstellen tot na de verkiezingen. Zo wordt belet dat de aanstelling van de ombudsman een onderdeel wordt van de verkiezingscampagnes. Alleen heeft dit als nadeel dat zo de indruk wordt gewekt dat de ombudsman is gekoppeld aan de bestuursploeg. Principieel blijft iedereen wel vasthouden aan een ombudsman in Antwerpen. Het streefdoel is nu om in september de vervanger voor Vandenbroeck aan te stellen.

Alleen wordt het nog zoeken naar een oplossing om de tijd tussen het einde van het mandaat van de huidige ombudsman op 15 juni en het aantreden van de nieuwe te overbruggen. Ofwel blijft Vandenbroeck op post tot hij wordt afgelost, ofwel komt er een waarnemend ombudsman.

.

Nu in het nieuws