Noorse horeca laat rokers niet in kou staan

Print
Het rookverbod in Noorse cafés en restaurants dwingt verstokte rokers nu al twee winters om in de bittere kou te gaan roken.
Toch laten niet alle horecazaken hun rokende klanten in de kou staan: ze passen steeds vaker hun zaak aan zodat rokers buiten een hapje kunnen eten of een glaasje kunnen drinken.
Zelfs bij buitentemperaturen van min 15 graden blijven in sommige cafés de warme plaatsen binnen leeg, terwijl het terras volzet is. Het terras is in die gevallen voorzien van warmtestralers, gaslampen en windschermen in glas. Sommige restaurants hebben zelfs geïnvesteerd in vloerverwarming op het trottoir om rokende klanten te lokken, zo stelde een Deense journalist van de krant Politiken vast.
Dat zorgt voor een "gemoedelijke" sfeer op de terrassen, maar ook voor torenhoge stroom- en gasrekeningen voor de uitbaters.
Op 1 juni 2004 werd het al bestaande rookverbod in Noorwegen uitgebreid naar alle horecazaken. Noorwegen hanteert al sinds de jaren tachtig een streng antirookbeleid. Die harde lijn is volgens peilingen vrij populair bij de Noren.
MEEST RECENT