"Signalisatie Erdal alleen aan Brusselse politie gemeld"

Print
Het federaal parket heeft na de verdwijning van de Turkse activiste Fehriye Erdal de signalisatie van haar wagen en de nummerplaat ervan enkel doorgespeeld aan de Brusselse politiezones.
Dat heeft minister van Justitie Laurette Onkelinx dinsdag in de bevoegde kamercommissie gezegd in antwoord op een vraag van Bart Laeremans (Vlaams Belang).
De minister herhaalde dinsdag in de commissie Justitie dat Erdal er op maandag 27 februari om 19.00 uur vandoor ging. Het federaal parket, het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en de betrokken ministers werden daarvan tussen 19.15 en 20.00 uur op de hoogte gesteld. Het federaal parket speelde nadien de signalisatie van de wagen en de nummerplaat door aan de Brusselse politiezones, met de vraag hieraan "bijzondere aandacht te besteden".
Een nationaal politiealarm afkondigen, kon volgens Onkelinx niet. Dat kan enkel in het kader van terroristische acties en bij uitzonderlijke feiten van criminele aard. Dat was niet het geval, luidde het. Op dat moment was Erdal nog niet veroordeeld. Pas de dag nadien werd de signalisatie algemeen verspreid.
Laeremans zei verbaasd te zijn over het antwoord. "Dit bevestigt dat er niet veel is gedaan om Erdal te vinden". Dat enkel de Brusselse politie werd verwittigd, vond het Vlaams Belang-kamerlid nog straffer. "Alsof we nog in de 17de eeuw leven en een koets moet worden achtervolgd die de stadsmuren tracht uit te geraken. Op 5 à 10 minuten ben je met de wagen Brussel uit", verklaarde hij.
MEEST RECENT