Iraakse regering bevestigt bestaan doodseskaders

Print
Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag voor het eerst toegegeven dat er binnen de Iraakse veiligheidstroepen doodseskaders actief zijn.
Eerder hadden het Amerikaanse leger en soennitische organisaties al aangestuurd op het bestaan van dergelijke moordcommando's.
Een onderzoekscommissie ontdekte dat 22 medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en drie collega's van het ministerie van Defensie bij de zaak betrokken zijn, zo verklaarde generaal Kamal Hoessein, een topambtenaar van het ministerie dinsdag in de krant al-Mashreq.
Ze zouden burgers hebben ontvoerd en vermoord "uit wraak", zei generaal Hoessein. Volgens hem opereerden de leden van de doodseskaders "onafhankelijk" en kregen ze "geen bevelen" van minister van Binnenlandse Zaken Bayan Jaber Solagh.
De soennieten hadden Solagh er eerder van beschuldigd een paramilitaire eenheid in te zetten om soennitische imams en politieke tegenstanders te ontvoeren en uit te schakelen. Heel wat getuigen van dergelijke ontvoeringen verklaarden dat de ontvoerders politie-uniformen droegen. Solagh behoort tot de sjiitische SCIRI-partij, die deel uitmaakt van de regerende UIA-alliantie.
MEEST RECENT