"Burgemeester kan bureau DHKP-C sluiten"

Print
Volgens MR-kamerlid François-Xavier de Donnea kan de burgemeester van Brussel het bureau van de Turkse beweging DHKP-C in de Stevinstraat laten sluiten op basis van de uitspraak van de Brugse correctionele rechtbank in de affaire-Erdal. Dat zei hij dinsdag in de kamercommissie Justitie.
De liberaal vroeg minister van Justitie Laurette Onkelinx hoe het mogelijk is dat het informatiebureau van het DHKP-C na de veroordeling van een reeks militanten - onder wie Fehriye Erdal - nog altijd ongemoeid is gelaten.
Hij laakte daarnaast het optreden van de veroordeelde Bahar Kimyongur zondag in het RTL-programma Controverse.
Onkelinx antwoordde dat het bureau niet kan worden gesloten zolang de uitspraak nog niet definitief is. Eén van de veroordeelden heeft immers beroep aangetekend. Het DHKP-C staat als organisatie wel op de Europese lijst van terroristische bewegingen, maar niet zijn leden. Het zijn net die leden die eigenaar zijn van het pand.
de Donnea repliceerde dat de minister juridisch wel gelijk heeft, maar vindt het ongehoord dat ondertussen niks wordt gedaan. Aangezien de rechter de organisatie als een terroristische organisatie bestempelde, kan de burgemeester het gebouw laten sluiten omdat er een potentieel gevaar is voor de veiligheid, meent hij.
MEEST RECENT