Frank Verstraeten ontkent laster tegen minister Dewael

Print
Frank Verstraeten heeft dinsdag voor de correctionele rechtbank van Brussel met klem ontkend dat hij in 2001 lasterlijke verklaringen zou geuit hebben tegen Patrick Dewael, die toen Vlaams minister-president was. De gewezen Zillion-baas zou hem in interviews beschuldigd hebben van corruptie. Verstraeten vraagt de vrijspraak.
De zaak kadert in de nasleep van de toekenning door de Vlaamse Gemeenschap van radiofrequenties aan de commerciële zenders Q-Music en 4FM. Verstraeten was aandeelhouder van Think Media, de groep van zakenman Maurice De Velder die 4FM had opgericht, en zou erachter gekomen zijn dat de toewijzing van de radiofrequenties niet koosjer zou gebeurd zijn.
Dat verklaarde Verstraeten in een interview aan magazine Menzo en in het radioprogramma "Zwart-Wit", pleitte Meester Pieter Helsen, advocaat van Patrick Dewael. "Daar zei Verstraeten dat hij in augustus 2001 getuige was van een telefoongesprek tussen De Velder en Christian Van Thillo, topman van de Vlaamse Mediamaatschappij. Verstraeten hoorde Van Thillo zeggen dat die net Dewael aan de lijn had en dat het een uitgemaakte zaak was dat 4FM en Q-Music de frequenties zouden krijgen".
Maar Verstraeten ging nog verder, aldus de advocaat van de burgerlijke partij. "Hij beweerde ook dat er een onderzoek liep naar aandelen van De Velder, die verdwenen waren en zouden gebruikt zijn om de kunstcollectie van Dewael uit te breiden. Het is bekend dat er een vete is tussen Verstraeten en De Velder en het is duidelijk dat Verstraeten De Velder probeerde in diskrediet te brengen, maar op die manier beschadigde hij ook minister Dewael".

Volgens de burgerlijke partij en het openbaar ministerie ging het duidelijk om laster. "Er is een onderzoek geweest bij het Hoog Comité van Toezicht, er is een gerechtelijk onderzoek geweest en er is een uitspraak van de Raad van State", zei de procureur. "Die hebben allen uitgemaakt dat de toewijzing van de radiofrequenties volledig wettelijk is verlopen".
Voor de verdediging pleitte meester Frank Van Leemput dat Verstraeten nooit de bedoeling had om Dewael te schaden. "Het klopt dat er op dat moment een conflict was tussen Verstraeten en De Velder omdat die laatste zijn schulden niet terugbetaalde, en dat op een moment dat mijn cliënt in geldnood zat. Maar hij heeft daarover alleen zijn frustratie geuit, meer niet. Bovendien zijn er in september 2001 wel degelijk telefoontjes geweest tussen Dewael en Van Thillo."
De rechtbank doet uitspraak op 4 april.
MEEST RECENT