Spanje start onderzoek naar Benazir Bhutto voor witwasserij

Print
Een rechtbank in het Spaanse Valencia heeft voor 4 miljoen euro aan bankrekeningen ontdekt die gelinkt worden aan de gewezen Pakistaanse premier Benazir Bhutto, die ervan beschuldigd wordt zwart geld in meerdere Europese landen te verbergen. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais donderdag.
Vicenta Tolda, een rechter uit Ontinyent, heeft de tegoeden geblokkeerd in de Bancaja-bank van drie bedrijven die banden zouden hebben met Bhutto, namelijk Petroline, Tempo Global en Petroline SRL. Bhutto's echgenoot Asif Ali Zardari en de gewezen regeringsfunctionaris Abdul Rehman Malik Feroz zouden ook in de zaak verwikkeld zijn.
Spaanse speurders zeggen dat Bhutto mogelijk geld heeft witgewassen door Spaans vastgoed te kopen en te verkopen, onder meer een vakantiehuis in de mondaine badplaats Marbella. Het onderzoek werd in 2004 geopend op vraag van de Pakistaanse rechterlijke macht. Rechter Tolda heeft contact opgenomen met de gerechtelijke instanties in Groot-Brittannië, waar Bhutto woont, om haar te mogen ondervragen.
Nu in het nieuws