Belgische gevangene op Guantanamo had brief van al-Qaida bij

Print
De Belg Moussa Zemmouri had bij zijn arrestatie in Pakistan in 2001 een brief bij waarin al-Qaida hem opriep om aanslagen te plegen.
Dat blijkt uit de screening van de gevangenen van Guantanamo, die het Pentagon zaterdag openbaar heeft gemaakt. Dat gebeurde nadat een rechter het Pentagon daartoe had gedwongen op vraag van het Amerikaanse persagentschap Associated Press (AP).

De Amerikaanse autoriteiten verdachten er Zemmouri van lid te zijn van de GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain), de terreurgroep waarvan verschillende leden onlangs in Brussel werden veroordeeld.
Zemmouri zelf betwistte de draagwijdte van de brief en ontkende lid te zijn geweest van de GICM. Net als de andere Belg die in Guantanamo vastzat, Mesut Sen, droeg Messouri bij zijn arrestatie een uurwerk van het merk Casio, dat vaak wordt gebruikt om artisanale bommen te maken.

Moussa Zemmouri, een Belg van Marokkaanse afkomst, en Mesut Sen, een Belg van Turkse origine, werden in 2001 in Pakistan opgepakt. Dat gebeurde na de inval van de Amerikaanse troepen in Afghanistan als antwoord op de aanslagen van 11 september 2001. Ze werden tot april vorig jaar vastgehouden op de Amerikaanse militaire basis van Guantanamo op Cuba. Na diplomatiek contact werden ze naar ons land overgebracht. Een Brussels onderzoeksrechter heeft ze in verdenking gesteld van bendevorming en vervolgens vrijgelaten.

In de brief die Zemmouri bij zich had toen hij werd opgepakt, stond een citaat van Ossama bin Laden: "Vernietig hun economie, haal hun vliegtuigen neer, doodt hen waar je ze ook vindt, op het land, op zee of in de lucht", zo staat in de verhoren afgenomen van Zemmouri in Guantanamo. Volgens de Amerikaanse ondervragers was het citaat met de hand geschreven door iemand van wie geweten is dat hij lid was van al-Qaida.
Ondervraagd door een rechter die zijn geval moest onderzoeken, betwistte Zemmouri dat het om een brief ging. Volgens hem was het een soort van reclame uit een krant die in een boek met geestelijke literatuur was terechtgekomen. De tekst was niet voor hem persoonlijk bestemd, beweerde Zemmouri.
Ook wat het uurwerk betreft, beweerde Zemmouri niet te weten dat bepaalde Casio-uurwerken voor bommen gebruikt worden. Hij beweerde dat hij pas was opgepakt nadat hij zich in Pakistan had aangeboden op een politiebureau omdat hij wist dat hij in zijn paspoort geen visum had voor Pakistan.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten verliet Zemmouri België in oktober 2000 en ging hij via Iran naar Afghanistan. Hij bekende dat hij onderdak had gekregen in Jalalabad bij een handelaar waarvoor hij klusjes opknapte. De handelaar deed zaken met Pakistan.
Zemmouri ontkende dat hij vervolgens naar een militair opleidingskamp in Afghanistan trok. "Ik wilde geen training volgen want ik had malaria opgelopen. Een andere reden is dat een andere persoon (waarvan hij had horen spreken) zichzelf daar bij een ongeval had gedood." Naar eigen zeggen wilde hij in Jalalabad studeren en les geven in een school.

De Amerikanen verdachten er hem ook van deel uit te maken van de theologische commissie van de GICM, hetgeen Zemmouri ontkende. "Wat is de GICM? Ik heb daar nooit over horen spreken. Ik ken die groep niet", zo staat in de vrijgegeven verhoren.

Het Pentagon gaf enkel niet-geheime uittreksels van verhoren van Zemmouri in Guantanamo vrij, net als van 316 andere gevangenen van Guantanamo. Daarnaast bestaat er nog een heel dossier dat strikt geheim is.
Wat Mesut Sen betreft, werd enkel een samenvatting vrijgegeven van de reden waarom hij vastgehouden moest worden. Daaruit blijkt dat Mesut Ben heeft toegegeven dat hij België in september 2000 heeft verlaten om via Duitsland, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Pakistan naar Jalalabad in Afghanistan te trekken. Daar nam het bureau van de Taliban van Quetta contact met hem op. Hij was met 2.000 tot 2.500 dollar op reis vertrokken. Hij zou zijn paspoort zijn kwijtgespeeld omdat het in Kandahar (Afghanistan) in beslag werd genomen. In Kandahar leefde hij in een soort opvangtehuis en kreeg hij een nieuwe naam. In Jalalabad leefde hij in een soort transitwoning. Bij de Amerikaanse inval werd hij in Pakistan opgepakt, nadat hij de grens had overgestoken.
Mesut Ben sympathiseerde, net als zijn vader, met de Turkse radicale beweging Milli Gorus, die een soort groot-Turkse natie in de vorm van een islamstaat nastreeft. In Guantanamo was Mesut Ben een soort leider geworden. "De gevangenen luisteren naar hem en volgen zijn handelingen tijdens het gebed", staat in de door het Pentagon vrijgegeven verslagen.
Nu in het nieuws