Australian Open beginnen goed voor de Belgen

MELBOURNE - Ondanks het vertrek van Dominique Van Roost en het nakende afscheid van Sabine Appelmans, blijven de positieve berichten uit de Belgische tenniswereld elkaar in sneltempo opvolgen. Vijf van de zes Belgen die in de Australian Open aantraden, konden zich plaatsen voor de tweede ronde.
Enkel Olivier Rochus (WTA-70) slaagde er niet in zijn eerste wedstrijd te winnen, een ontmoeting die op papier in het voordeel leek van de Belg. Het jaar was nochtans goed begonnen voor de jongste van de Rochus-broers. In de Hopman Cup zorgde Rochus voor de eerste grote verrassing van het jaar door het nummer twee van de wereld, de Rus Marat Safin, uit te schakelen in drie sets: 2-6, 6-1 en 6-3.

Sindsdien verloor Olivier Rochus echter al zijn wedstrijden. Het trieste dieptepunt daarvan was zijn uitschakeling op het ATP-toernooi van Auckland. Daar verloor hij van de Amerikaan Glenn Weiner, het nummer 277 van de wereld. In de eerste ronde in Melbourne ging hij met droge 6-3, 6-4 en 6-0 cijfers onderuit tegen de Spanjaard Alberto Martin (ATP-81), zijn vierde opeenvolgende verlies.

Els Callens en Sabine Appelmans vervoegden dinsdag zonder al te veel problemen Kim Clijsters en Justine Henin in de tweede ronde. Op haar allerlaatste toernooi elimineerde Appelmans (WTA-55) in haar eerste wedstrijd de Bulgaarse Pavlina Nola (WTA-79) in twee sets: 7-6 (7/5) en 6-1. In de tweede ronde ontmoet ze donderdag de twee plaatsen hoger gerangschikte Denisa Chladkova (WTA-53). De Tsjechische schakelde de Duitse Jana Kandarr (WTA-64) uit in twee korte sets: 6-3 en 6-2.

De bronzen medaillewinnares van de Olympische Spelen in Sydney, Els Callens, haalde het in haar eerste partij van de Australische Rachel McQuillan (WTA-106), eveneens in twee sets: 6-3 en 6-1. In de tweede ronde komt Callens uit tegen het nummer één van de wereld, de Zwitserse Martina Hingis. Die laatste ondervond totaal geen moeilijkheden tegen de Hongaarse Katalin Marosi-Aracama: 6-1 en 6-1.

Woensdagmorgen betreedt Justine Henin (WTA-22) om middernacht Belgische tijd court N.1. Haar tegenstandster is de Française Sarah Pitkowski (WTA-71). Enkel uren later op court N.2 speelt Kim Clijsters, het 15de reekshoofd, tegen de Russische Alina Jidkova (WTA-81). Christophe Rochus (ATP-73) ontmoet op court N.7 de Braziliaan Andre Sa (ATP-103).
Nu in het nieuws