Vrouwen met hartklachten soms minder doeltreffend behandeld

Vrouwen met hartproblemen krijgen vaak een minder doeltreffende behandeling dan mannen. Dat zegt professor Vera Regitz-Zagrosek van de Charité Universiteitskliniek in Berlijn. Een van de belangrijkste oorzaken is de beperkte kennis van veel artsen over de verschillende symptomen van hartkwalen bij mannen en vrouwen.

Belga

Professor Regitz-Zagrosek deed haar stelling vrijdag uit de doeken op het wereldcongres voor geslachtsverschillen in de geneeskunde in Berlijn. "Het is onvoldoende bekend dat mannen en vrouwen met hartproblemen een vrij verschillend ziekteverloop kennen. In plaats van pijn in de linkerborst en een uitstraling van de pijn naar de bovenarm hebben vrouwen eerder rug- en buikpijn, ademhalingsproblemen en last van misselijkheid", stelde de professor.

Dat vrouwen met hartproblemen vaak slechter medisch verzorgd worden, blijkt ook uit het Europees onderzoek voor hartziekten (Euro Heart Survey), stelde de professor. Daarvoor werden gegevens van ongeveer 2.200 mannen en 1.500 vrouwen met hartklachten geanalyseerd. "Uit de resultaten blijkt dat vrouwen minder zorgvuldig werden onderzocht, minder intensief met medicijnen werden behandeld en minder vaak een hartoperatie ondergaan", haalde Regitz-Zagrosek aan.

Volgens de professor bestaat bij veel artsen en patiëntes ook nog de overtuiging dat hartklachten bij vrouwen minder ernstig te nemen zijn. "Maar dat is een grote vergissing. Vermoedelijk zijn vrouwen tot aan de menopauze beter tegen hartziekten bestand, maar oudere vrouwen lopen net zo'n hoog risico als mannen", klonk het.

Nu in het nieuws