Rode Duivels: René Vandereycken roept drie debutanten op

Print
René Vandereycken heeft zijn 18-koppige selectie bekendgemaakt voor de oefeninterland van woensdag 1 maart in en tegen Luxemburg (20u15, Josy Barthelstadion). Vandereycken roept voor zijn eerste interland als bondscoach van de Rode Duivels meteen drie nieuwe spelers op: Gill Swerts (Vitesse/Ned), Thomas Vermaelen (Ajax/Ned) en Onder Turaci (Fenerbache/Tur). Die laatste heeft ook de Turkse nationaliteit.
In vergelijking met de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Spanje en Litouwen duiken er alles samen acht nieuwe namen op. Naast de drie debutanten gaat het om Geert De Vlieger (Manchester City/Eng), Peter Van der Heyden (Wolfsburg/Dui), Gaby Mudingayi (Lazio Roma/Ita), Stein Huysegems (AZ Alkmaar/Ned) en Wesley Sonck (Borussia Mönchengladbach/Dui).
Samen met de drie debutanten springt vooral de terugkeer van Geert De Vlieger in het oog. De doelman is al een tijdje hersteld van een zware achillespeesblessure, maar komt bij zijn ploeg niet aan spelen toe. Ook spelers als Kevin Vandenbergh en Mbo Mpenza zijn lang niet zeker van een basisstek bij hun club, maar voor de bondscoach is dat geen bezwaar om de spelers op te roepen.
"Integendeel. Het is in een zwaar seizoen soms een voordeel dat ze niet altijd spelen bij hun club. Dan zijn ze beter uitgerust als ze bij ons komen", is het ludieke commentaar van Vandereycken. "Ik ben van elk van hen overtuigd dat ze een bepaald niveau halen dat nodig is om bij ons mee te spelen. Ik voel me niet geroepen om iedere aanwezige of afwezige in de selectie te verantwoorden. Maar voor sommigen vond ik het opportuun dat ze er bij waren. Ze zijn goed bezig bij hun club en zijn hier op hun plaats."

Vandereycken hakte nauwelijks een half uur voor de persconferentie de knoop door over zijn selectie, gaf hij toe. "Die was aanvankelijk groter, maar omdat we in de wedstrijd tegen Luxemburg slecht 5+1 vervangingen mogen doorvoeren, heb ik de selectie nog herleid", klinkt het. "Ik heb me gebaseerd op criteria als 'wie is in vorm' en 'van welke speler kan ik nog iets opsteken'. Ik doel met dat laatste vooral op de jongeren. Veel van hen ken ik niet persoonlijk en ik wil wel eens zien hoe zij zich inpassen in het team."
In de selectie van Vandereycken zit niet één speler van Club Brugge. "Daar heb ik niet echt op gelet. Maar ik wil wel duidelijk stellen dat mijn selectie er de volgende keer anders zal uitzien. Er zijn nog een pak andere spelers die in aanmerking komen en die er nu niet bij zijn, maar van wie ik wel weet dat ik probleemloos een beroep kan doen op hen voor de EK-kwalificatiewedstrijden. Het is trouwens niet zo dat er plots spelers uit de selectie vallen. Dit is mijn eerste selectie als bondscoach, een nieuw begin. De spelers die zogezegd uit de boot vallen (Maertens, Vanderhaeghe, Deschacht, Léonard, Deflandre, Walasiak..., nvdr) heb ik niet gecontacteerd, neen. Waarom niet? Dat vind ik niet nodig", aldus Vandereycken. Vandereycken houdt de deur op een kier voor Emile Mpenza, die nu in Qatar speelt. "Gun die jongen de nodige tijd om zich aan te passen bij zijn nieuwe club in Qatar. Hij is niet gescout, maar er waren wel contacten. Als hij er voldoende speelt, zal ik wel informatie inwinnen, maar nu is het nog te vroeg."
De Rode Duivels blazen zondagavond verzamelen, maandag wordt er een eerste keer getraind. Onder Turaci, die ook de Turkse nationaliteit heeft, speelt zondag nog tegen Besiktas en komt pas maandag naar België.

Doelmannen: Silvio Proto (Anderlecht), Geert De Vlieger (Manchester City/Eng)
Verdedigers: Onder Turaci (Fenerbahce/Tur), Daniel Van Buyten (Hamburg/Dui), Anthony Vanden Borre (Anderlecht), Peter Van der Heyden (Wolfsburg/Dui), Thomas Vermaelen (Ajax/Ned)
Middenvelders: Karel Geraerts (Standard Luik), Bart Goor (Anderlecht), Gaby Mudingayi (Lazio Roma/Ita), Timmy Simons (PSV/Ned), Thomas Buffel (Glasgow Rangers/Sch), Gill Swerts (Vitesse/Ned)
Aanvallers: Stein Huysegems (AZ/Ned), Mbo Mpenza (Anderlecht), Luigi Pieroni (Auxerre/Fra), Wesley Sonck (Borussia Mönchengladbach/Dui), Kevin Vandenbergh (Racing genk)
Nu in het nieuws