Begrafenisondernemer aangeklaagd voor orgaanhandel

Print
In New York zijn donderdag vier mannen aangeklaagd wegens het verwijderen en doorverkopen van beenderen en organen uit meer dan duizend lijken.
De handel, die volgens de aanklager "rechtstreeks uit een goedkope horrorfilm" lijkt te komen, heeft de vier mannen miljoenen dollars opgeleverd. De organen waren afkomstig uit de lichamen van overleden personen die nooit toestemming hadden gegeven voor transplantatie. Ze werden in een geheime ruimte bij begrafenisonderneming Daniel George & Sons in Brooklyn "geoogst". Joseph Nicelli, een van de aangeklaagden, was de eigenaar van de begrafenisonderneming. De andere aangeklaagden zijn de voormalige tandarts Michael Mastromarino en zijn assistenten Lee Crucetta en Christopher Aldorasi. De vier mannen betaalden andere begrafenisondernemers tot 1.000 dollar per lichaam.
Orgaanhandel is illegaal, maar een lichaam kan afhankelijk van de beschikbare organen tot 250.000 dollar opbrengen. De aangeklaagden leverden de organen met vervalste donorcodicils en overlijdensaktes. De organen werden door hen niet onderzocht op ziekten en afwijkingen. De leeftijd van de overledene werd vaak naar beneden toe aangepast, omdat orgaantransplantatie na een bepaalde leeftijd niet is toegestaan. Soms waren de daders voorzichtig en vervingen ze verwijderde beenderen door plastic buizen om te zorgen dat de diefstal niet opviel, maar soms waren ze minder zorgvuldig en lieten ze voorwerpen als handschoenen achter in het lichaam.
Nu in het nieuws