Vogelgriep kan inflatie in Europa opstuwen

Print
In een worst case scenario kan de vogelgriep in Europa de inflatie verder de hoogte injagen en herstel van de economie in gevaar brengen.
Dat zegt econoom Bart Van Craeynest van KBC Asset Management.
In dat geval zal er een negatief koopkrachteffect ontstaan en zou het "onverstandig" zijn van de Europese Centrale Bank om de rente verder op trekken.

De inflatie in de eurozone schommelde de laatste zes jaar gemiddeld rond 2 procent per jaar. In het zog van de hervonden rust op de oliemarkten, wordt in de loop van 2006 een duidelijke afkoeling van de inflatie verwacht. Maar de vogelgriep is de "meest voor de hand liggende" kandidaat om voor een tijdelijke inflatoire schok te zorgen, zegt Van Craeynest.
De vogelgriep kan een belangrijke impact hebben op de consumenten, daarvoor is zelfs geen echte doorbraak van de ziekte nodig. Begin deze week meldde de distributiefederatie Fedis nog dat de verkoop van kippenvlees met 15 procent is gedaald. De federatie wijt dat aan een "irrationele ongerustheid" bij de klant.
Als de consumptie van gevogelte achteruit gaat, zal de prijs van de betrokken producten ook naar beneden gaan. De grotere vraag naar vervangingsproducten zal de totale voedingsprijzen evenwel opstuwen. "Zo'n ontwikkeling was eerder al merkbaar bij de uitbraak van mond- en klauwzeer en de dollekoeienziekte in Europa (2000-2001) en de vogelgriep in Azië in 2004", zegt de KBC-econoom.

In Europa wordt een gelijkaardige ontwikkeling met elke vaststelling van een nieuw griepgeval waarschijnlijker. Er zijn totnogtoe al gevallen van vogelgriep gemeld in Italië, Griekenland, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Van Craeynest beklemtoont wel dat het inflatiescenario alleen opgaat als er alsmaar meer vaststellingen komen. "Als de vogelgriep ingedijkt wordt, zal het niet tot dit scenario komen".
Als de vogelgriep zich doorzet, verwacht Van Craeynest dat ze vooral in de tweede helft van 2006 een inflatoir effect zal hebben. "Dat kan tot een vol procentpunt gaan", luidt het. In dat geval zou de ECB de beleidsrente beter niet optrekken. "Zo'n inflatoire schok zou immers een nieuwe aanslag zijn op de koopkracht van de gezinnen, die de kansen op herstel van de consumptie zou hypothekeren".
Nu in het nieuws