Vogelbescherming overspoeld met telefoons

Print
De vereniging Vogelbescherming Vlaanderen wordt de laatste dagen en weken overspoeld met telefoons van mensen die vragen of ze hun kippen, ganzen, eenden of pauwen mogen onderbrengen bij de Vogelbescherming.
"Mochten wij op alle oproepen al positief gereageerd hebben, dan zouden we nu al meer dan 1.000 dieren moeten opvangen", vertelde Jan Rodts, voorzitter van Vogelbescherming Vlaanderen.
Volgens Jan Rodts vormt de ophokplicht, die vanaf 1 maart in heel België wordt ingevoerd, een groot praktisch probleem voor heel wat particulieren die pluimvee in de tuin hebben lopen. Hij vreest dan ook dat mensen die zich geen raad weten met hun dieren, die gewoon in het wild zullen loslaten.
"Veel mensen hebben een groot stuk grond waar pluimvee rondloopt. Als het over veel dieren gaat, is het voor sommige mensen onmogelijk om die dieren op te hokken", vertelt Jan Rodts.
"Bij het callcenter Influenza worden heel veel bellers doorverwezen naar ons", licht Jan Rodts toe. Maar omdat Vogelbescherming Vlaanderen zich alleen bezig houdt met de opvang van noodlijdende wilde vogels, kan de vereniging de talrijke bellers niet helpen. "In sommige gevallen kunnen we wel tips geven. Zo raden we mensen die bijvoorbeeld ganzen in een serre willen ophokken, aan om de ruiten af te schermen, om te vermijden dat de ganzen zich te pletter vliegen tegen het glas", voegt Jan Rodts er aan toe.
Een bijkomend probleem is volgens Jan Rodts dat de ophokplicht voor rivaliteit tussen de dieren zal zorgen.
Nu in het nieuws