NAVO noemt gasterminal Zeebrugge onveilig

Print
De NAVO noemt de gasterminal van Zeebrugge niet beveiligd voor terrorisme. Dat berichten de VUM-kranten vrijdag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken reageert geërgerd. Netwerkbeheerder Fluxys is verbaasd.
Generaal Charles Wald, plaatsvervangend bevelhebber voor Europa, zei donderdag op een NAVO-conferentie in Praag dat de veiligheid in Zeebrugge "zero" is en dat de terminal kwetsbaar is voor een aanslag.
Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael noemt de verklaring over de gebrekkige beveiliging "uit de lucht gegrepen". "Zeebrugge is door de International Maritime Organisation opgenomen op de lijst van veilige havens, en sinds 11 september 2001 kijkt men er internationaal op toe dat het ook om een effectieve beveiliging gaat", luidt het. Er bestaan volgens Dewael diverse lokale en federale veiligheidsplannen voor de haven en de LNG-terminal.
Volgens woordvoerster Bérénice Crabs van Fluxys werden de door de Amerikanen na Nine Eleven geëiste veiligheidsmaatregelen op de LNG-terminal eind juni 2004 als gerealiseerd beschouwd via een certificaat. De terminal wordt beschermd door hoog hekwerk, camera's, veiligheidspersoneel, en er zijn identiteitscontroles bij iedereen die de terminal binnenkomt, zowel over land als over water, aldus nog de beheerder van het aardgasnetwerk.
Nu in het nieuws