Pentagon moet namen van gedetineerden in Guantanamo geven

Print
Het Amerikaanse ministerie van defensie moet de namen van honderden gevangenen in het detentiekamp in Guantanamo Bay verstrekken aan Associated Press.
Dat heeft een federale rechter in New York bepaald in een rechtszaak die door het persbureau was aangespannen. Op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay op Cuba worden enkele honderden terreurverdachten vastgehouden, sommigen al vier jaar. Slechts van een handvol zijn de namen officieel bekendgemaakt.

Rechter Jed Rakoff bepaalde een maand geleden dat het Pentagon de ongecensureerde transcripten van de verhoren van verdachten moet verschaffen, inclusief de namen van de gedetineerden, ook van degenen die inmiddels zijn vrijgelaten. Het Pentagon liet donderdag weten zich hierbij neer te leggen, waarna besliste Rakoff dat de verslagen uiterlijk 3 maart overhandigd moeten worden. Het ministerie van defensie stond al eerder documenten af die door AP krachtens de wet op de vrijheid van informatie waren opgeëist, maar daarin waren de namen en andere personalia van de gedetineerden onleesbaar gemaakt.
De uitspraak heeft betrekking op verhoren van 317 verdachten voor de zogeheten Combatant Status Review Tribunals. Tweehonderdeenenveertig andere gevangenen weigerden voor die tribunalen te verschijnen en van hen bestaan volgens het Pentagon dus ook geen verslagen van verhoren.

In Guantanamo zitten nog ongeveer 490 personen vast die worden verdacht van banden met Al-Qaida of de Taliban. De Amerikaanse regering heeft alleen de namen bekendgemaakt van tien verdachten die formeel zijn aangeklaagd. De meeste andere namen zijn bekend geworden door civiele zaken die namens familieleden van de verdachten of andere gedetineerden door advocaten zijn aangespannen. Volgens Michael Ratner van het Centrum voor Grondwettelijke Rechten in New York zijn er echter ook verdachten die nog steeds geen advocaat hebben en van wie niet bekend is wie zij zijn. "Zij zijn verdwenen", zei hij.
Rechter Rakoff verwierp het argument van de staat, dat de namen van de verdachten geheim moesten worden gehouden om hun persoonlijke levenssfeer te beschermen en hun familie, vrienden en kennissen schande of vergelding te besparen.
Nu in het nieuws