Noodtoestand uitgeroepen op Filippijnen tegen nakende staatsgreep

Print
Meerdere hooggeplaatste Filipijnse militairen zijn vrijdagochtend gearresteerd op verdenking van een poging tot het plegen van een staatsgreep.
President Gloria Arroyo heeft de noodtoestand uitgeroepen. De president verscheen vrijdag persoonlijk op de nationale televisie. Ze verklaarde dat "de regering deze ongeoorloofde actie in de kiem gesmoord heeft". "Als opperbevelhebber van het leger heb ik de situatie onder controle", zo luidde het.
Het Filipijnse leger heeft de veiligheidsmaatregelen in en rond de hoofdstad Manilla vrijdag verscherpt wegens geruchten dat er een staatsgreep tegen president Gloria Macapagal Arroyo ophanden is. De wegen naar het presidentieel paleis werden geblokkeerd met scheepscontainers en rond de stad werden controleposten opgezet. De scholen in Manilla waren gesloten.
De politie maakte bekend dat alle vergunningen voor bijeenkomsten ter herdenking van de volksopstand die zaterdag twintig jaar geleden tot het vertrek van dictator Ferdinand Marcos leidde zijn ingetrokken.

Toch werden er vanmorgen in Manilla al protestdemonstraties gehouden tegen de noodtoestand. De politie sloeg de betogers uit elkaar en verrichtte arrestaties.
Nu in het nieuws