Leiders van de GICM veroordeeld tot 7 jaar cel

De (Franstalige) correctionele rechtbank van Brussel heeft donderdag de twee belangrijkste beklaagden van het proces tegen de Groupe islamique combattant marocain (GICM) veroordeeld tot 7 jaar effectieve celstraf.

Belga

Abdelkader Hakimi en Lahoussine El Haski (foto) zijn schuldig bevonden aan het leiderschap van een terroristische groepering. Een derde beklaagde, Mustapha Lounani, kreeg zes jaar celstraf, eveneens voor het leiderschap van een terroristische groepering.

Voor zes andere beklaagden, die de rechtbank ook als leden van een terreurgroep beschouwt, gaan de straffen van drie jaar met uitstel tot vijf jaar effectief. Twee beklaagden werden vrijgesproken en twee anderen kregen opschorting voor illegaal verblijf in het land.

De straffen zijn minder zwaar dan wat het federaal parket had gevorderd, namelijk tien jaar voor de twee kopstukken.

De groep moslimextremisten in Maaseik was een "slapende cel" van de GICM, die een logistieke steun verleende aan de organisatie en die snel in actie kon schieten als ze daarvoor de opdracht kreeg, zo oordeelde de rechtbank.

De meeste van de dertien beklaagden, Marokkanen of Belgen van Marokkaanse origine, werden gearresteerd tijdens twee reeksen huiszoekingen in maart en juni 2004 in Brussel en Maaseik, op basis van internationale inlichtingen en observaties van de Belgische staatsveiligheid.

De cel in Maaseik controleerde de andere cel van GICM in Frankrijk. Ze verleende ook onderdak en hulp aan eersterangsfiguren van de GICM, onder meer in functie van het rekruteren van moslimextremisten.

De GICM wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen in Casablanca, die 33 doden eiste op 16 maart 2003, en die van Madrid, op 11 maart 2004 waarbij 191 dodelijke slachtoffers vielen. De radicale organisatie wordt door de Verenigde Naties en de EU ook als een terroristische organisatie beschouwd.

In het onderzoek naar de GICM in België werd geen enkel wapen gevonden, noch een plan voor een aanslag. Dat had de raadkamer ertoe gebracht het dossier naar de strafrechter en niet naar het assisenhof te sturen.

Vastgoed

Jobs in de regio