Vervotte werkt aan actieplan rond zelfmoord en depressie

Print
Vlaams minister van Volksgezondheid Welzijn Vervotte (foto) wil tegen midden dit jaar een actieplan klaar hebben rond de problematiek van depressie en zelfmoord.
Dat zei ze dinsdag in de commissie Welzijn en Volkgezondheid van het Vlaams parlement. Dat plan voorziet onder andere in een campagne om mensen te informeren over de problematiek en om deze uit de taboesfeer te halen. Aanleiding voor de verklaringen van Vervotte waren de recente cijfers over het hoge aantal zelfmoorden in Vlaanderen, vooral bij jongeren. Verschillende parlementsleden ondervroegen hierover Vervotte in de commissie.
Naast publieksinformatie en het verlagen van de drempel naar de hulpverlening zal er in het actieplan ook ruimte zijn voor het verbeteren van de deskundigheid van huisartsen over depressie en zelfmoord. Verder moet het plan specifieke programma's bevatten voor bepaalde risicodoelgroepen, zoals mensen die al een zelfmoordpoging hebben ondernomen.
Om tot een cohererent beleid te komen, zal het actieplan ook enkele punten vastleggen die met de federale overheid moeten worden besproken. Het gaat bijvoorbeeld om zaken als middelengebruik.
Nu in het nieuws