Drugvoorstel PS: VLD en sp.a tegen

Print
De federale meerderheidspartijen VLD en sp.a zijn niet te vinden voor het voorstel van de Franstalige socialisten om het bezit van 5 gram cannabis vanaf de leeftijd van zestien jaar uit de strafwet te halen.
Sp.a kamerlid Dalila Douifi vindt dat de huidige drugswetgeving goed is en VLD-kamerfractieleider Fons Borgignon vindt het te vroeg voor een nieuwe wetswijziging. De huidige drugswetgeving bepaalt, via de omzendbrief van justitieminister Laurette Onkelinx, dat het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis door meerderjarigen de laagste vervolgingsprioriteit zijn. De PS wil nu dat 5g cannabis kan vanaf 16 jaar en dat dit ook niet langer in de strafwet staat.

Volgens Doufi wil de sp.a niet dat de leeftijdsgrens verlaagd wordt tot 16 jaar of dat cannabisgebruik uit de strafwet verdwijnt. De drugswetgeving zoals die nu bestaat maakt het mogelijk om bij vaststellingen van cannabisbezit een vereenvoudigd pv op te maken en die registratie maakt verdere opvolging mogelijk. "Als je cannabisbezit uit de strafwet haalt is ook geen registratie meer mogelijk", zegt ze.

VLD'er Fons Borgignon vindt het te vroeg voor een nieuwe aanpassing aan de drugswetgeving. Hij vindt de wetswijzing die een paar jaar geleden is doorgevoerd een grondige verandering was die eerst grondig geëvalueerd moet worden. Borgignon wil eerst de strafrechtelijke en maatschappelijke gevolgen van de huidige wet kennen, zo stelde hij op de VRT-radio.
Nu in het nieuws