Mechels kartel CD&V-N-VA ziet Vlaams Belang als grootste tegenstander

Print
Het Mechels kartel tussen CD&V en N-VA gaat de komende maanden een zevental praatcafés organiseren om samen met de Mechelaars het verkiezingsprogramma uit te werken.
De grootste tegenstander tijdens de verkiezingen zal het Vlaams Belang zijn, zo werd dinsdag op een persconferentie gezegd. De Mechelaar zal moeten kiezen tussen "het kartel van het respect of het blok van het conflict", zo luidde het. CD&V-N-VA, onder leiding van lijsttrekker Karel Van Butsel, wil door het actief betrekken van de Mechelaars benadrukken dat lokale politiek over lokale mensen moet gaan. Lokale politici moeten prioritair met de problemen van de lokale gemeenschap bezig zijn, zo luidde het. Dat was een verwijt aan het adres van VLD en sp.a-Spirit omdat de lijsttrekkers van die partijen, Bart Somers en Caroline Gennez, nationale met Mechelse verantwoordelijkheden combineren. De Mechelaar moet inhoud verkiezen boven nationale gezichten, aldus CD&V en N-VA.

Het kartel wil een positief alternatief bieden voor het Vlaams Belang en duidelijk maken dat de kartellijst geen gesloten groepje van politici is, maar een ploeg die met een vastberaden en open geest voor de Mechelaars wil werken, aldus Mechels CD&V-voorzitter Marcel Vertommen. Omdat het kartel CD&V-N-VA herkenbaar moet zijn, zal de N-VA één vijfde van de plaatsen innemen (de plaatsen 4, 10, 15, 19, 24, 30, 35 en 39). Naast de helft vrouwen op de lijst is een belangrijk aantal plaatsen voorbehouden voor jongeren of verruimers. Exact twee jaar na de start van het nationale kartel tussen CD&V en N-VA als gevolg van het Valentijnsakkoord tussen Yves Leterme en Geert Bourgeois, wil het Mechels kartel de race inzetten naar een succes op 8 oktober, zo luidde het.

Het eerste praatcafé, met als onderwerp veiligheid, zal doorgaan op 27 februari in zaal Rerum Novarum te Muizen. Tijdens het afrondend congres op 26 juni zal het integraal verkiezingsprogramma worden voorgesteld.
Nu in het nieuws