Oudere werknemers zijn trager maar vaker accurater

Print
Hoe ouder mensen worden, hoe langzamer ze worden. Maar bij welbepaalde taken maken zij duidelijk minder fouten dan jonge mensen. Dit berichten de neurofysiologen Michael Falkenstein en Sascha Sommer van het Instituut voor Arbeidspsychologie aan de Universiteit van Dortmund in het maartnummer van het vakblad Gehirn & Geist.
"Oudere mensen zijn vaak van het principe 'liever wat trager maar daarbij correct' iets aanpakken", zei Falkenstein.
Op oudere leeftijd worden bepaalde processen in het brein versterkt en worden daarmee deficits gecompenseerd. Dit bleek uit een experiment waarbij de deelnemers werden afgeleid van een taak, een alledaags probleem op de werkvloer. De proefkonijnen moesten met een druk op de toets reageren op symbolen die op een beeldscherm werden toegevoegd. Om de deelnemers af te leiden, werden kort voordien ook andere symbolen getoond.
Verrassend bleken de ouderen bij deze test duidelijk de beteren te zijn, stelden de vorsers vast. Ze maakten de helft minder fouten dan de jongeren. Die waren zo snel op de afleidingsprikkels gesprongen dat zij vaker op de verkeerde toets drukten. De verkeerde reactie was dan niet meer in te tomen. De oudere deelnemers aan de proef werden door hun vertraagde reactie voor een vergissing behoed.
Nu in het nieuws