Klonteroplossend middel niet aangewezen voor ingreep bij hartinfarct

Print
In tegenstelling tot wat werd aangenomen, is het niet aangewezen om patiënten met een acuut hartinfarct een klonteroplossend geneesmiddel te geven in afwachting van een ingreep om het bloedvat op mechanische wijze vrij te maken.
Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie die door de K.U.Leuven werd gecoördineerd en waarvan de resultaten dinsdag verschijnen in The Lancet.
Een acuut hartinfarct ontstaat omdat een bloedklonter een bloedvat verstopt. Dat kan verholpen worden door de bloedklonter op te lossen met geneesmiddelen, of door het bloedvat op mechanische wijze vrij te maken. Hierbij wordt een ballonnetje door het bloedvat gehaald en vaak ook een buisje (stent) geplaatst om het bloedvat open te houden. Deze ingreep geeft doorgaans betere resultaten dan geneesmiddelen.
Omdat het vaak een tijd duurt voor een ingreep kan uitgevoerd worden, leek het logisch om aan patiënten in afwachting een klonteroplossend middel te geven.
Uit een onderzoek in 24 landen bij 1.667 patiënten blijkt echter dat er bij patiënten, die het middel toegediend kregen, meer overlijdens en ernstige complicaties, zoals hartzwakte, shock, hersenbloedingen en nieuwe infarcten, werden vastgesteld.
Nu in het nieuws