Eurosong 2006: ook internationale jury velt oordeel

Tijdens de finale van Eurosong 2006 van zondag op Eén wordt duidelijk wie België vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene. Naast de vak- en persjury, de twee radiojury's en de Eén-kijkers vellen tijdens de finale ook drie jury's uit Polen, Duitsland en Israël hun oordeel.

Belga

De openbare omroep heeft de stemprocedure voor de finale aangepast door een belangrijke stem toe te voegen, vertegenwoordigd door drie Europese jury's. Twee onafhankelijke onderzoekers, professor statistiek Els Goetghebeur en statisticus Joachim Dejonckheere, hebben uitgepluisd welke songfestivallanden de voorbije jaren systematisch de uiteindelijke einduitslag van het festival het best in hun nationale televoting benaderden.

Drie verschillende berekeningen gaven aan dat in Duitsland, Polen en Israël de kijkers het vaakst stemden voor de liedjes die aan het einde van het Songfestival het hoogst in de eindrangschikking stonden. Deze drie landen kunnen als de beste graadmeters van de gemiddelde Europese muzieksmaak worden beschouwd, redeneert de VRT.