Eerste gevallen van vogelgriep in Duitsland bevestigd

Print
De twee dode zwanen die dinsdag zijn aangetroffen op het Duitse eiland Rügen in de Oostzee, hebben inderdaad het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1, zo is uit verder onderzoek gebleken.
"Wij moeten er vanuit gaan dat de verdenking bevestigd is. Wij hebben persoonlijk als experts geen twijfel meer", zo zei de voorzitter van het Robert Koch Instituut in Berlijn, prof. Reinhard Kurth, woensdagochtend in het nieuwsmagazine op de tv-zender ZDF. Ook de Europese Commissie heeft woensdagochtend bevestigd dat het om H5N1 gaat.

Het ministerie van Landbouw van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern gaat in de loop van de dag een crisisstaf samenstellen. Er komt ook een groene telefoonlijn voor informatie aan alle betrokkenen. In het gebied rond de plaats waar de twee zwanen gevonden zijn, is met onmiddellijke ingang een ophokplicht van kracht voor kippen, ganzen en ander pluimvee. Overigens wordt in heel Duitsland de voor volgende week maandag voorziene opstalplicht vervroegd van kracht vanaf vrijdag.

Na de vondst op Rügen hebben de gezondheidsinstanties in Zweden, Denemarken en Noorwegen in de nacht van dinsdag op woensdag het houden van pluimvee in open lucht verboden.
Nu in het nieuws