Verkoop kippenvlees ingestort in Italië

Print
De verkoop van vlees van gevogelte was dinsdag in vrije val in Italië als gevolg van de ontdekking van zes met het H5N1-virus bemette dode zwanen in het zuiden van het land.
Hoewel er geen enkel menselijk slachtoffer is gemeld, is de bevolking zeer ongerust.
Minister van Volksgezondheid Francesco Storace heeft maandag verklaard dat er geen reden is tot paniek. Tijdens zijn bezoek aan de regio's waar een twintigtal dode trekzwanen werden gevonden, waarvan zes drager van H5N1, riep hij op tot kalmte.
Maar zijn woorden, net zo min als de oproep van Avitalia, de vereniging van pluimveeproducenten, dat de verbruikers in alle veiligheid Italiaanse kip kunnen blijven eten, konden niet voorkomen dat de verkoop maandag ineenzakte.
De markt van het Italiaanse gevogelte - meer dan 6.000 bedrijven met 80.000 werknemers, heeft in 2005, door maandenlang wantrouwen in verband met mogelijke besmettingen, al een daling van het verbruik met 10 procent gekend, wat een verlies van circa 500 miljoen euro betekende.
Het groene telefoonnummer dat is ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid, kon maandag de massale informatiehonger niet aan. Slechts 3.000 telefoontjes konden beantwoord worden.
Uit Griekenland verluidde dinsdag dat de analyses die uitgevoerd werden op een met verdachte symptomen in het ziekenhuis opgenomen jager, negatief zijn. Maandagavond al bleek dat ook de tests op een zieke adolescent negatief waren.
Nu in het nieuws