Grote VS-aanval op Iraanse nucleaire sites zou 10.000 mensen doden

Print
Een omvangrijke Amerikaanse aanval op Iraanse nucleaire installaties zou tot 10.000 mensenlevens eisen en zou een oorlog in het Midden-Oosten veroorzaken, zo heeft de Britse krant Daily Telegraph op zijn website gemeld op gezag van een rapport van de Oxford Research Group.
Doelwitten van de openingssalvo's van aanvallen om Iran van verdere vermoede nucleaire ontplooïing te weerhouden zouden honderden wetenschappers en technici zijn, aldus het rapport onder de titel "Iran: de gevolgen van een oorlog". "Precisiebombardementen" zouden het Iraans kernprogramma met vijf tot tien jaar achteruit slaan. Maar volgens auteur van het rapport Paul Rogers zou de situatie binnen de maand "een extreem gevaarlijk conflict" worden. Er zou immers een langdurige militaire confrontatie uit resulteren waarin Israël, Libanon en een reeks Golfstaten in betrokken raken.

Meer dan honderd Amerikaanse bommenwerpers, vele van op vliegdekschepen, zouden aan de grootschalige gelijktijdige verrassingsoperatie op twintig belangrijke nucleaire en militaire installaties deelnemen. Indien de kernreactor van Bushehr wordt geviseerd, die tegen het einde van het jaar volledig van brandstof zal zijn voorzien, zal er zich een radioactieve wolk over de Golf verspreiden.

De kleine Iraanse zeemacht, waaronder drie duikboten, zou ook voorwerp van een aanval moeten zijn om geen bedreiging te vormen voor vitale scheepvaartroutes doorheen de straat van Hormoez. Maar Iran kan dan nog steeds terugslaan met zelfmoord-speedboats, wat de olieprijzen mogelijk de hoogte zal doen inschieten. Steeds volgens professor Rogers van de Bradford Universiteit zou een Amerikaanse actie ook tot gevolg hebben dat Iran zich rondom de radicale president Mahmoed Ahmadinejad schaart en zouden anti-Amerikaanse gevoelens in de islamitische wereld worden aangevuurd.

Een grondoffensief zou volgens het rapport niet haalbaar zijn, want het zou tenminste 100.000 manschappen vergen. Er zijn nu al 130.000 soldaten in Irak en 18.000 in Afghanistan ontplooid. Iran zou zich waarschijlijk ook uit het nonproliferatieverdrag terugtrekken en zijn geheim nucleair wapenprogramma versnellen, aldus de uitkomsten van het onderzoek. Het waarschuwt Londen er ook voor dat het bij het conflict betrokken kan raken als de Britse eerste minister toelaat dat Amerikaanse B2-bommenwerpers opstijgen vanop Fairford (Glos) en het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan.

Volgens de Daily Telegraph valt het rapport samen met berichten dat het Pentagon bezig is met een plannen voor een actie "als laatste toevluchtsmiddel" indien de diplomatie faalt. Aanvalsplannen hebben een "grotere dringendheid" gekregen in de laatste maanden, aldus de Sunday Telegraph. Tactici in het centrale en strategische commando, dat aan minister van defensie Donald Rumsfeld rapporteert, hebben doelen en de wapens om die te raken aangewezen.

De krant wijst er ook op dat de Oxford Group in een soortgelijk rapport voor de invasie van Irak in 2003 had voorspeld dat het regime van Saddam Hoessein makkelijk omver te werpen zou zijn, maar dat het land een broeinest van rebellie zou worden.
Nu in het nieuws