VN-experts kraken behandeling gevangenen in Guantanamo

Print
De behandeling van terreurverdachten op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay, zoals het toedienen van dwangvoeding of langdurige eenzame opsluiting, komt neer op foltering. Dat zeggen vijf mensenrechtenexperts van de VN.
Volgens de vijf VN-onderzoekers onthouden de Verenigde Staten de gevangenen hun rechten op een eerlijk proces, vrijheid van godsdienst en gezondheid. Het detentiekamp zou gesloten moeten worden er en moet een eind komen aan alle speciale verhoortechnieken die het Amerikaanse ministerie van defensie toelaat. Amerikaanse regeringsfunctionarissen wijzen de conclusies van de onderzoekers van de hand. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken hebben de onderzoekers verzuimd zelf in Guantanamo te gaan kijken. Bovendien beoordelen de onderzoekers de behandeling van de gevangenen aan de hand van mensenrechtenwetten in vredestijd; de Verenigde Staten zeggen in een conflict verwikkeld te zijn en stellen dat zij beoordeeld dienen te worden volgens de regels die gelden in een oorlog.

De mandaten van de vijf VN-experts beslaan de gebieden foltering, vrijheid van godsdienst, gezondheid, onafhankelijke rechtspraak en willekeurige detentie. Ze besloten in juni 2004 gezamenlijk de omstandigheden in Guantanamo Bay te bekijken, maar sloegen een Amerikaanse uitnodiging voor een bezoek aan de basis af, omdat ze niet met gevangenen zouden mogen praten. Volgens woordvoerder Sean McCormack van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken waren de VS daar niet toe verplicht.
Nu in het nieuws