Vernieuwd Atomium opent deuren

Print
Het compleet vernieuwde Atomium, dat het afgelopen anderhalf jaar een grondige facelift kreeg, werd dinsdagochtend voorgesteld onder massale belangstelling van de nationale en internationale pers.
Prins Filip opent het Atomium omstreeks 18.00 uur officieel. De hoofdrolspelers uit het renovatiedossier nodigden dinsdag de pers uit voor een eerste kennismaking met de afgewerkte binnenkant van het gebouw. De buitenkant was vorig jaar in september al volledig vernieuwd. Intussen moet de aannemer de komende weken een tiental buitenpanelen vervangen, die niet nauwkeurig werden geplaatst of deukjes en krassen vertonen. Laurette Onkelinx stelde het vernieuwde Atomium voor, samen met Henri Simons en de Brusselse burgemeester Thielemans. De drie vertegenwoordigen de voornaamste geldschieters voor de renovatie. Die kost 27,5 miljoen euro.

Onkelinx is voorzitter van Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en het Brussels gewest, dat 17,5 miljoen euro bijdroeg. De stad Brussel nam 2,5 miljoen euro voor haar rekening. De vzw Atomium, van wie Henri Simons voorzitter is, betaalde samen met privé-partners 6,5 miljoen euro. De Nationale Loterij maakt een miljoen euro vrij voor de bouw van een extra paviljoen.

De langverwachte renovatie van het Atomium ging in juli 2004 van start. Het monument sloot in september de deuren voor het grote publiek. In december begonnen de werken aan de buitenkant. Alpinisten brachten in september 2005 het laatste grote stuk van de nieuwe glimmende huid aan.

De huid bestaat per bol uit 46 inox panelen, die telkens 720 kleine aluminium plaatjes vervangen. Inox is weerbestendig en vergt minder onderhoud. Het Atomium zou dus niet zo snel mogen verouderen als vroeger. In de voegen bevinden zich duizenden lichtjes, die het monument, net als in '58, mooi verlichten.

Architecte Christine Conix nam het interieur van de bollen voor haar rekening. Zes van de negen zijn toegankelijk voor het publiek. De architecte liet de ruimtes in elkaar overlopen. De binnenkant van de bollen werd zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld.

In de bovenste bol bevindt zich het panoramisch restaurant. In de andere sferen vind je een origineel kinderhotel, een bar, een permanente tentoonstelling over Expo '58 en het Atomium, een zaal voor tijdelijke tentoonstellingen en een bol die kan gehuurd worden voor congressen, persconferenties of feestjes.

De vzw die het Atomium beheert, verwacht jaarlijks bijna een half miljoen bezoekers. In de toekomst zou dat kunnen oplopen tot 750.000, onder meer door ruimere openingsuren. Het gebouw kan tot 4.000 mensen per dag verwerken. Een ticket kost tussen de 7 en de 9 euro.

In april starten werken aan een bijkomend paviljoen en de espalande voor het atomium. Het paviljoen zal dienen voor ontvangst van bezoekers en de ticketverkoop, waar de bezoeker kan winkelen, naar het toilet gaan of iets drinken aan een kleine bar. De bouw moet voor de zomer afgelopen zijn.

Het Atomium van ingenieur André Waterkeyn stelt een ijzerkristal voor dat 165 miljard keer uitvergroot is. Het was het Belgische paviljoen voor de wereldtentoonstelling van 1958. Het was de bedoeling dat het bouwwerk zes maanden later tegen de vlakte zou gaan. Het staat er nu al meer dan 40 jaar.
Nu in het nieuws