Ring krijgt groene long op middenberm

De middenberm van de Ring krijgt straks een bos. Dit jaar wordt de eerste strook van 2,5 km bij 6 meter aangeplant. Daarvoor worden 13.420 planten met de hand aangeplant. De Vlaamse Gemeenschap is begonnen met de beplanting van de middenberm van de Antwerpse Ring. In een periode van vier jaar wordt elke keer zo'n kwart van de afstand tussen de Kennedytunnel en het viaduct van Merksem aangepakt.

Vanaf deze week komt de eerste 2,5 km aan bod. Daarvoor staan onder meer 600 ligusterplantjes klaar. Samen met evenveel krentenboompjes vormen ze de haag in het midden van de zes meter brede middenberm. Aan weerskanten ervan komen 12.220 rimpelroosjes. Die planten wortelen in 5.000 m3 teelaarde en compost. "Deze laag komt boven op de aarde in de berm zelf", zegt leidend ambtenaar Peter Daems. "Omdat deze laag er ligt, moeten we niet graven in de berm en kunnen we de kabels die er liggen niet breken. En om zeker te zijn dat we niets beschadigen, planten we alles manueel. De wortels van de planten kunnen de kabels geen schade berokkenen", besluit Peter Daems.

Het groene scherm vormt een alternatief voor een scherm in doek, zoals dat er stond tijdens de heraanleg van de Ring. Maar beide varianten hebben dezelfde functie: kijkfiles tegengaan en ervoor zorgen dat de automobilisten moeilijker verblind raken door de lichten van tegenliggers. Prijskaartje voor de groene long van de Ring: 330.000 euro per jaar. En daar is niet eens het onderhoud - twee tot vier keer per jaar hakken, wieden of gieten - bijgerekend.

Nu in het nieuws