Zeker 354 mensen gered na ramp veerboot, brand zou oorzaak zijn

Een Egyptische veerboot met bijna 1.414 mensen aan boord is in de nacht van donderdag op vrijdag onderweg van Saoedi-Arabië naar Egypte in de Rode Zee gezonken. Brand zou mogelijk de oorzaak zijn van de ramp. De passagiers moesten naar het dek waarop de boot begon te hellen.

AP Ned

Reddingswerkers hebben tientallen doden uit het water gehaald. Momenteel zijn 354 overlevenden geteld. De meeste passagiers waren Egyptische werknemers die op weg waren naar huis. Een woordvoerder van president Hosni Mubarak zei dat het schip niet over genoeg reddingsboten beschikte.

Gevreesd wordt dat het dodenaantal extreem hoog zal zijn, aangezien het donker is en de temperatuur van het toch al koude zeewater zal dalen.

Het duurde ongeveer tien uur voordat de eerste hulpverleners ter plaatse waren. De Egyptische kustwacht zette vier fregatten in om naar overlevenden te zoeken. Het reddingswerk leek niet bijster goed georganiseerd. Aanbiedingen van de Britse en Amerikaanse marine om een oorlogsschip en een P3-Orion patrouillevliegtuig te sturen werden in eerste instantie afgeslagen, toen alsnog geaccepteerd, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse Vijfde Vloot in Bahrein. Saoedische schepen patrouilleerden langs de Saoedische kust op zoek naar overlevenden, maar hadden nog niets gevonden, zei een veiligheidsfunctionaris.

Het 35 jaar oude schip, de Al-Salam Boccaccio 98, zonk op 95 kilometer van de Egyptische havenplaats Hurghada, zei het hoofd van de Egyptische maritieme dienst, Mahfouz Taha Marzouk. Het was donderdagavond vertrokken uit de haven van Duba, in het westen van Saoedi-Arabië, met als bestemming het Zuid-Egyptische Safaga. De Egyptische ambassadeur in Egypte zei tegen CNN dat het contact met het schip rond 02.00 uur verloren was gegaan. Er waren geen noodsignalen opgevangen. De rederij sloeg alarm toen een ander schip meldde dat er mensen in een reddingsboot waren gezien.

Aan boord van de ferry is volgens de overlevenden brand uitgebroken. De brand vond minstens drie uur voordat het schip verging plaats. "Twee uur na ons vertrek ontsnapte een dichte rook uit de motoren", vertelt een 34-jarige Egyptische ooggetuige. "De bemanning vertelde ons dat ze de situatie onder controle hadden maar de brand woedde verder", voegt hij er nog aan toe. De passagiers werden verzocht om naar het dek te gaan. Daardoor begon het schip gevaarlijk te hellen.

Volgens de scheepvaartkrant Lloyds List ging het om een rij-op-rij-af-veerboot en bestaat twijfel over de stabiliteit van zulke schepen als ze water beginnen te maken. Farid al-Douadi, vertegenwoordiger van de Al-Salam Boccaccio 98 in Saudi-Arabië, zei dat het schip in goede staat verkeerde en dat bij vertrek minder dan de maximaal toegestane 2.500 passagiers aan boord waren.