Voorlopig 180 van de 1.300 opvarenden gered

Een Egyptisch passagiersschip met 1.300 mensen aan boord is onderweg van Saoedi-Arabië naar Egypte in de Rode Zee gezonken. Reddingswerkers hebben twintig doden uit het water gehaald.

AP Ned

Zeker honderdtachtig mensen konden met reddingsboten worden gered. Dit heeft een zegsman van de maritieme dienst in Suez vrijdag bekendgemaakt.

De meeste passagiers waren Egyptische werknemers die op weg waren naar huis. Gevreesd wordt dat het dodenaantal extreem hoog zal zijn, aangezien het donker is en de temperatuur van het toch al koude zeewater zal dalen.

De Egyptische kustwacht heeft vier fregatten ingezet om naar overlevenden te zoeken, zei minister van vervoer Mohammed Lutfy Mansour. Groot-Brittannië had aanvankelijk een oorlogsschip willen sturen, de HMS Bulwark, dat deel uitmaakt van een speciale eenheid onder Nederlandse leiding. Later zag het daar van af omdat de Egyptische autoriteiten hadden aangegeven de hulp niet nodig te hebben.

Egypte heeft inmiddels gevraagd of het schip alsnog gestuurd kan worden. Een eerder afgeslagen aanbod van de Amerikaanse marine om een patrouillevliegtuig te sturen, heeft Egypte alsnog geaccepteerd. Saoedische schepen patrouilleerden langs de Saoedische kust op zoek naar overlevenden, maar hadden nog niets gevonden, zei een veiligheidsfunctionaris.

Het 35 jaar oude schip, de Al-Salam Boccaccio 98, zonk op zestig kilometer van de Egyptische havenplaats Hurghada, zei het hoofd van de Egyptische maritieme dienst, Mahfouz Taha Marzouk. Het was donderdagavond vertrokken uit de haven van Duba, in het westen van Saoedi-Arabië, met als bestemming het Zuid-Egyptische Safaga.

Waardoor het schip is gezonken, was nog onbekend. Donderdagnacht waaide het hard en raasde een zandstorm langs de westkust van Saoedi-Arabië. Kort na vertrek uit Duba verdween het schip van de radar, aldus zegslieden van de maritieme dienst in Suez. Volgens de Egyptische minister van vervoer voldeed het schip aan alle veiligheidseisen.

Volgens de scheepvaartkrant Lloyds List ging het om een rij-op-rij-af-veerboot en bestaat twijfel over de stabiliteit van zulke schepen. Farid al-Douadi, vertegenwoordiger van de Al-Salam Boccaccio 98 in Saoedi-Arabië, zei dat het schip in goede staat verkeerde en dat bij vertrek minder dan de maximaal toegestane 2500 passagiers aan boord waren.