Leterme geeft maandag startschot stuurgroep Holocaustmuseum

Print
De Vlaamse regering engageert zich om samen met de joodse gemeenschap haar medewerking te verlenen aan de uitbouw van een museum ter herdenking van de Shoah of Holocaust. Dat zei minister-president Yves Leterme (CD&V) donderdagavond tijdens een plechtigheid in Antwerpen.
Leterme geeft volgende week maandag zelf het startschot van een stuurgroep met alle betrokken partijen die voor het project wordt opgericht.

Ter gelegenheid van de Wereldwijde Dag van de Shoah organiseerde het Forum van Joodse Organisaties een herdenkingsplechtigheid aan het monument voor gedeporteerde Antwerpse burgers. De joodse gemeenschap vroeg Leterme erover te waken dat de herinnering aan de Shoah niet verwatert.
De minister-president zei in zijn toespraak dat de Holocaust een permanente plaats in ons collectief geheugen moet behouden. "Het is belangrijk dat ook in Vlaanderen een museum, een memoriaal wordt uitgebouwd waarin het unieke karakter van de Shoah begrepen is. De Vlaamse regering engageert zich om samen met de joodse gemeenschap vanuit een verruimd Joods Museum voor Deportatie en Verzet daaraan haar volle medewerking te verlenen."
Ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens wees op het belang van zo'n museum om de geschiedenis levend te houden. Janssens zei dat waakzaamheid tegen racisme en onverdraagzaamheid nodig blijft.
Nu in het nieuws