In Theems gestrande butskop bezweken tijdens reddingsoperatie

Print
De noordelijke butskop die vrijdag werd gesignaleerd in de rivier de Theems in Londen is zaterdag bezweken tijdens de reddingsoperatie die in gang was gezet om het dier naar open zee te krijgen.
De butskop was in de loop van zaterdag met behulp van een opblaasbaar ponton aan boord van een aak gehesen die koers zette naar open zee. Het dier had echter veel te lijden van het vervoer en deskundigen vreesden al het ergste.
Duizenden Londenaren stonden aan de kades van de Theems om de reddingsoperatie, die vlakbij de Albert Bridge van start ging, gade te slaan.

Het zo'n vijf meter lange dier was in de nacht van vrijdag op zaterdag weer stroomopwaarts gezwommen en kwam zaterdagochtend ter hoogte van Battersea vast te zitten. Reddingswerkers schoven toen een opblaasbaar ponton onder de butskop, waarna bloedmonsters van het dier werden genomen. Dierenartsen besloten op basis van bloedonderzoek wat er moest gebeuren.
Martin Garside van de Londense havendienst zei dat er verschillende opties waren om de butskop terug naar zee te krijgen. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om het dier per aak te vervoeren. De artsen konden echter nog altijd beslissen dat het dier te zwak was om in het wild enige overlevingskans te hebben en dat euthanasie de meest humane oplossing zou zijn.

Vrijdag werd de butskop voor het eerst in de Theems opgemerkt. Volgens mensen in bootjes en wandelaars op de oevers van de rivier zwom het zoogdier onder Westminster Bridge, langs de parlementsgebouwen en de Big Ben. Tot twee keer toe dreigde hij in een ondiep gedeelte van de rivier te stranden, maar mensen liepen van de kant het ijskoude water in om hem weg te jagen van de oever.
Noordelijke butskoppen, die tot acht meter lang kunnen worden, komen zelden voor in het Kanaal, zei een expert van het natuurhistorisch museum. Het is de eerste keer dat er één in de Theems is opgedoken. Ze staan bekend als nieuwsgierige dieren, die vaak op boten afkomen en normaal gesproken in groepen zwemmen.

.

Nu in het nieuws