Lectuuradvies Osama bin Laden maakt "Schurkenstaat" bestseller

De jongste bandopname met nieuwe terreurdreigingen van Osama bin Laden heeft een Amerikaanse schrijver een verrassend verkoopsucces opgeleverd.

Belga

Bin Laden beveelt de Amerikanen op de donderdag uitgezonden tape de lectuur aan van het boek "Rogue State" (Schurkenstaat), waarin auteur William Blum de Amerikaanse buitenlandse politiek over de hekel haalt.

Op de hitlijst van internetboekhandel

schoot het boek na de bekendmaking van de inhoud van de bandopname omhoog van de 205.763ste naar de 26ste plaats.

"Ik verheug er mij over, dat mijn ideeën ruimere weerklank krijgen", zei de 72-jarige Blum zaterdag in een interview met de Amerikaanse tv-zender FoxNews.

In zijn in 2000 verschenen boek "Rogue State" (in 2003 in het Nederlands uitgegeven onder de titel "Schurkenstaat") bekritiseert Blum de volgens hem imperialistische buitenlandse politiek van de VS. In interviews over het lectuuradvies van Osama bin Laden, hoedde Blum er zich wel voor bin Laden tegen te spreken. "Wij verafschuwen allebei bepaalde aspecten van de Amerikaanse buitenlandse politiek", zei Blum. "De schade die het VS-beleid aanricht is veel groter dan alles wat terroristen ooit gedaan hebben".

In "Schurkenstaat" poneert William Bloom dat de Amerikaanse samenleving in theorie vrij en democratisch is, maar in feite geregeerd wordt door een conglomeraat van economische, financiële en militaire machten die alle mogelijke middelen gebruiken om die macht veilig te stellen.