Groen! wil in Antwerpen vrijplaatsen voor mensen zonder papieren

Groen! pleit in Antwerpse wijken waar veel mensen zonder papieren wonen voor een vrijplaats, een plek waar mensen terecht kunnen zonder dat er hen naar papieren wordt gevraagd. Dat zei lijsttrekster Mieke Vogels zaterdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groen!-Antwerpen.

Belga

In een vrijplaats zou men volgens Vogels terecht moeten kunnen voor gezondheidszorg, voedsel en bijstand evenals eerlijk advies over de verblijfssituatie. "Eerlijke informatie en een begeleide terugkeer is voor Groen! het alternatief voor de huidige razzia's die enkel de angst en de onverdraagzaamheid voeden".

Groen! wil de onzichtbare stad zichtbaar maken, aldus Vogels. "Een mens kan nooit illegaal zijn. Het is niet omdat je geen papieren hebt dat je je rechten als mens verliest". Op de receptie kreeg trouwens een jonge illegaal uit Mongolië als eerste het woord.

Vogels wees erop dat het probleem van de mensen zonder papieren reëel is. "Men kan niet iedereen uit Afrika of het Oosten een onderkomen bieden in Antwerpen. Maar de verhalen van Dirk Grootjans (VLD-schepen van Veiligheid nvdr) als zou het geven van een kom soep aan mensen zonder papieren een aantrekkingskracht hebben tot in Ghana is even ridicuul", zo luidde het.

Volgens Vogels is er een wereld van verschil tussen de liberale en de groene visie op de stad en de samenleving. "Het alternatief voor zwart is niet grijs en dus zullen we het verschil met onze coalitiepartners duidelijk aantonen", aldus de groene lijsttrekster. Ze voegde eraan toe dat Groen! tijdens het laatste jaar van de legislatuur een loyale partner zal blijven in de meerderheid.

Naast solidariteit legde Vogels in haar toespraak ook de klemtoon op het wonen in de stad, dat milieu- en energiebesparend is. Groen! wil er experimenteren met nieuwe hedendaagse woonvormen zoals "friendswonen", een plaats waar jonge mensen samen huren of kopen, en pleit ervoor dat het beleid een en ander zou aanmoedigen.

Groen! gaat volgens Vogels voor een autoluwe stad en een zone 30 binnen de ring en in alle woonwijken. Voor vrachtwagens zouden er aan de rand van de stad plaatsen moeten komen om over te laden op kleinere milieuvriendelijker voertuigen. Vogels zei voorts dat Groen! de alle terreinwagens, de zogenaamde 4x4's, uit de stad wil bannen.

Groen! komt ook op voor de open leefruimte. Een gebrek daaraan leidt tot steeds ziekelijker vormen van verzuring, aldus Vogels. Ze hekelde het recente rechterlijk verbod op een speelplein omdat spelende kinderen er lawaai maken. Groen! wil een stad waar elke Antwerpenaar zicht heeft op een boom en op loopafstand een pleintje heeft waar het goed toeven is of waar men kan spelen of sporten.

In een volgend bestuursakkoord wil Groen! betere afspraken over de samenwerking tussen de stad Antwerpen en de districten. De districtsraden moeten geherwaardeerd worden. Dat moet bijvoorbeeld vermijden dat er in het bibliotheekplan filialen worden geschrapt zonder overleg met de districten, aldus Vogels.