In Theems gestrande butskop per aak op weg naar zee

De noordelijke butskop die vrijdag werd gesignaleerd in de rivier de Theems in Londen is in de loop van zaterdag met behulp van een opblaasbaar ponton aan boord van een aak gehesen en is op weg naar open zee.

Duizenden Londenaren stonden aan de kades van de Theems om de reddingsoperatie, vlakbij de Albert Bridge, gade te slaan.

Het zo'n vijf meter lange dier was in de nacht van vrijdag op zaterdag weer stroomopwaarts gezwommen en kwam zaterdagochtend ter hoogte van Battersea vast te zitten. Reddingswerkers schoven toen een opblaasbaar ponton onder de butskop, waarna bloedmonsters van het dier werden genomen. Dierenartsen hebben op basis van bloedonderzoek besloten wat er moest gebeuren.

Martin Garside van de Londense havendienst zei dat er verschillende opties waren om de butskop terug naar zee te krijgen. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het dier per aak te vervoeren. De artsen kunnen echter nog altijd beslissen dat het dier te zwak is om in het wild enige overlevingskans te hebben en dat euthanasie de meest humane oplossing is.

Vrijdag werd de butskop voor het eerst in de Theems opgemerkt. Volgens mensen in bootjes en wandelaars op de oevers van de rivier zwom het zoogdier onder Westminster Bridge, langs de parlementsgebouwen en de Big Ben. Tot twee keer toe dreigde hij in een ondiep gedeelte van de rivier te stranden, maar mensen liepen van de kant het ijskoude water in om hem weg te jagen van de oever.

Noordelijke butskoppen, die tot acht meter lang kunnen worden, komen zelden voor in het Kanaal, zei een expert van het natuurhistorisch museum. Het is de eerste keer dat er één in de Theems is opgedoken. Ze staan bekend als nieuwsgierige dieren, die vaak op boten afkomen en normaal gesproken in groepen zwemmen.

Nu in het nieuws