Stookoliefactuur: sector wil niet voor verlaagde factuur opdraaien

Print
Gaëtan Van de Werve, secretaris-generaal van de Belgische petroleumfederatie, zegt zaterdagmorgen in het VRT-radionieuws dat er geen sprake kan van zijn dat de petroleumsector de 100 miljoen euro op zich neemt die diende als prefinanciering voor de verlaagde stookoliefactuur.
De regering haalde vorig jaar 550 miljoen euro meerinkomsten uit de verhoogde stookoliefactuur. Ze is dus perfect in staat om de lening van 100 miljoen euro die de petroleumsector aan de regering gaf, terug te betalen, meent de petroleumfederatie.

"De grote winsten die uit de verhoging van de petroleumprijzen voortkomen, worden", volgens Van de Werve, "niet door de Belgische distributiemaatschappijen gemaakt. Ze worden in het buitenland gemaakt, daar waar de olie geproduceerd wordt. In Angola, in de Golf van Mexico bijvoorbeeld, maar ook in Kazachstan. In die landen worden die winsten ook zwaar belast. Het is dus niet zo dat die winsten hier in Belgie aanwezig zijn. Ze kunnen bijgevolg ook niet gebruikt worden om problemen te verhelpen die de Belgische verbruiker betreffen. Maar de overheid, de staat, heeft meer inkomsten gehad. De zeer aanzienlijke meerinkomsten zijn ruim voldoende zijn om dit te bekostigen".
Minister van Begroting Freya Van den Bossche zei vrijdagavond aan Belga dat de 100 miljoen euro prefinanciering aan de sector zullen worden terugbetaald. "Toch zullen we de petroleumsector, op basis van redelijke argumenten, om een inspanning vragen", klonk het.

.

Nu in het nieuws