Kabinet wil premier aan het roer in Koeweit

Het Koeweitse kabinet wil dat niet de zieke nieuwe emir, maar premier sjeik Sabah Al Ahmed Al Sabah het land gaat besturen en heeft het parlement zaterdag gevraagd voor deze machtsoverdracht zorg te dragen. De nieuwe emir, sjeik Saad Al Abdullah Al Sabah, wil echter niet van wijken weten en heeft het parlement te verstaan gegeven dat hij zijn ambtseed wil afleggen.

Door het overlijden van emir sjeik Jaber Al Ahmed Al Sabah, afgelopen zondag, lijkt een regelrechte leiderschapscrisis in de oliestaat te zijn ontstaan.

De nieuwe emir, sjeik Saad, is ergens in de 70 en verkeert al jaren in slechte gezondheid. Hij verscheen na de dood van sjeik Jaber in een rolstoel en heeft nog niet in het openbaar gesproken. De krant Al-Qabas schreef vrijdag dat de liefde van het volk voor sjeik Saad alleen maar groter zal worden als hij van het ambt afziet en zijn taken overdraagt aan een lid van de heersende familie dat "in staat is ze uit te voeren".

Het parlement is krachtens de grondwet bevoegd de macht van de emir over te dragen aan de kroonprins, als tweederde van de parlementsleden van oordeel is dat de emir te ziek is om zijn taken te vervullen. Premier Sabah is echter geen kroonprins. De nieuwe emir heeft een jaar de tijd om de premier tot kroonprins te benoemen.

Nu in het nieuws