President Rugova van Kosovo overleden

De Kosovaarse president Ibrahim Rugova is zaterdag overleden. Vorig jaar september werd vastgesteld dat Rugova longkanker had.

Hij maakte dat nieuws destijds zelf op de televisie aan de Kosovaren bekend, vergezeld van de mededeling dat hij niet van plan was af te treden. Als president van de onder gezag van de Verenigde Naties staande Servische provincie Kosovo wilde hij de strijd voor onafhankelijkheid van Servië tot het laatst voortzetten. Rugova is 61 jaar geworden.

"President Ibrahim Rugova is vandaag om 11.40 uur gestorven. Hij voerde zijn gevecht tegen de kanker tot zijn laatste ademtocht met grote waardigheid en moed", zei zijn woordvoerder Muhamet Hamiti. "Hij was omgeven door zijn familie, zijn lijfarts en de Amerikaanse artsen die hem behandelden", aldus Hamiti.

Een zeer breekbaar en zwak ogende Rugova keerde begin september van het vorig jaar terug naar Pristina om zijn volk te vertellen dat hij ziek was, maar de strijd voor onafhankelijkheid zou blijven strijden. Hij uitte destijds de hoop dat God hem zou helpen te genezen en hij bedankte de Verenigde Staten voor de medische zorg die het Amerikaanse leger hem had gegeven. Rugova had toen een week vertoefd in een Amerikaans militair hospitaal in Duitsland. Eerder was hij al onder behandeling van artsen in Pristina en artsen van de Amerikaanse legerbasis Camp Bondsteel in Kosovo.

De etnische Albanees Rugova voerde al sinds begin jaren '90 een vreedzame strijd voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Mede daardoor genoot hij een heldenstatus onder de Albanese Kosovaren.

Rugova's dood komt op een moment dat onderhandeld moet worden over de definitieve toekomst van Kosovo. De overwegend door etnische Albanezen bevolkte provincie staat onder VN-bestuur sinds ingrijpen van de NAVO in 1999 een einde maakte aan de Servische overheersing. Servië wil dat Kosovo deel blijft uitmaken van de unie van Servië en Montenegro die in de plaats is gekomen van Joegoslavië.

De start van het overleg over de status van Kosovo wordt in verband met de dood van Rugova naar februari opgeschoven. De besprekingen stonden gepland voor woensdag in Wenen.

Nu in het nieuws