Nepal: tientallen arrestaties bij betoging van oppositie

De regering in Nepal blijft hardhandig optreden tegen de oppositie en protestuitingen tegen koning Gyanendra beteugelen. Zaterdag heeft de politie opnieuw tientallen politieke tegenstanders en studentenactivisten opgepakt. Afkomstig uit meerdere landsdelen hadden zij in de hoofdstad Kathmandu deelgenomen aan een betoging tegen de koning en de arrestatie van oppositieleiders.

Belga

Vrijdag had de regering in Kathmandu een samenscholingsverbod tussen 8 en 18 uur afgekondigd, om de geplande massabetoging te verhinderen. Volgens lokale media had de politie toen al tweehonderd opposanten opgepakt en meerdere kopstukken van de oppositie onder huisarrest geplaatst. Zeven oppositiepartijen hadden opgeroepen tot het protest tegen koning Gyanendra die op 1 februari 2005 alle macht in handen heeft genomen.

Na de middag kwam het tot sporadische onlusten in het centrum van de stad. Enkele honderden manifestanten gooiden met stenen naar de ordediensten die traangas inzetten. Tientallen agenten waren ook uitzonderlijk uitgerust met vuurwapens, tegenover de traditionele bamboestok.

Volgens journalisten zijn zowat 300 personen voorgeleid. Onder meer wie pro-democratische slogans scandeerde, werd in politievoertuigen afgevoerd.

Op 8 februari zijn er in Nepal gemeenteraadsverkiezingen. Die worden door de oppositie een "schertsvertoning" genoemd. Bij een aanval door maoïsten, vrijdagavond in het westen van het land, zijn vijf politiemannen gedood. Drie anderen raakten gewond, zo raakte zaterdag nog bekend.