Vaudeville rond "vliegende Iraniër" duurt voort

De vaudeville rond "vliegende Iraniër" Amir Etahadi duurt voort. De man zocht enkele maanden geleden asiel in ons land, maar wordt al weken heen en weer gevlogen tussen België en Turkije.

Zaterdagavond is hij voor de tweede keer op korte tijd geland in Zaventem. "De boordcommandant van het vliegtuig heeft de conventie van Tokio ingeroepen. Dat wil zeggen dat hij baas is op zijn vliegtuig en hij wil in geen geval Amir terug meenemen naar Turkije", zegt woordvoerster Dominique Ernould van de federale dienst Vreemdelingenzaken.

De 19-jarige Amir is een uitgeprocedeerde asielzoeker. Een tijd geleden vloog de Iraniër vanuit Istanboel naar ons land met een vliegtuig van een Nederlandse maatschappij. "Aan de grenscontrole in België bleek zijn Zweeds paspoort vals te zijn", zegt Ernould. Hij vroeg asiel aan, maar zou ook door de hoogste beroepsinstanties geweigerd zijn als politiek vluchteling.

Er zat dus niets ander op dan de luchtvaartmaatschappij die hem zonder geldige reisdocumenten binnenbracht, te dwingen hem terug te vliegen naar Turkije. Dat is verplicht volgens het internationale verdrag van Chicago. Maar Turkije sloot de man op en stuurde hem niet door naar Iran. Waarom is voorlopig niet duidelijk. Wellicht heeft dat land geweigerd om de gevluchte onderdaan weer op te nemen.

Zaterdagavond is Amir door de Turkse overheid alweer op een vliegtuig gezet richting Zaventem. Aangekomen in België, wilde de dienst Vreemdelingenzaken hem weer terugsturen naar Turkije. "Hij komt de luchthaven niet uit en vertrekt gelijk weer naar Turkije", zei Ernould. "Dit begint inderdaad te lijken op een vaudeville, maar daar kunnen wij niet aan doen. Turkije moet het verdrag van Chicago maar respecteren". Dat stipuleert dat je een vreemdeling zonder geldige reisdocumenten moet terugnemen én hem niet mag terugzenden naar de plaats waar hem eerder de toegang is geweigerd. "Zij moeten de man maar terugsturen naar Iran, op Belgische bodem is hij niet welkom".

Overleg tussen de Belgische en Turkse regering over dit dossier is dringend nodig", aldus Ernould, maar zover is het blijkbaar lang niet. "Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael noch iemand anders van de Belgische regering heeft hierover overleg met de Turkse regering", bevestigde woordvoerder Jo De Ro van het kabinet Dewael zaterdagavond.

Het lijkt er dus op dat Amir Etahadi nog een tijdje in onzekerheid verkeert. Volgens Renaat Sioncke, een student aan de Gentse Unviversiteit die zich samen met een aantal vrienden het lot van Amir heeft aangetrokken, is hij wel degelijk een politiek vluchteling, die voor zijn leven moet vrezen als hij ooit Iran binnen komt. "Hij is christen, hij is pacifist en wilde zijn legerdienst niet doen, hij heeft Iran verlaten zonder paspoort en hij heeft campagne gevoerd tijdens de voorbije verkiezingen".

"Hij kan altijd een nieuwe asielaanvraag indienen, maar als daarin geen nieuwe elementen staan, wordt hij binnen de 48 uur teruggestuurd naar Turkije", aldus Ernould. Zover kwam het voorlopig niet. De piloot wilde niet zwichten en zou de man niet terugvliegen naar Turkije. De dienst vreemdelingenzaken is gezwicht en heeft de man nu onderdak gegeven in de internationale zone in de luchthaven, in een ruimte voor reizigers zonder geldige reisdocumenten."Hij is dus niet toegelaten op Belgische bodem", benadrukt Ernould. "Als hij geen nieuwe asielaanvraag indient, wordt hij zo snel mogelijk teruggestuurd".

Nu in het nieuws