Opnieuw twee gevallen van vogelgriep Turkije

Print
In Turkije zijn opnieuw twee mensen gediagnosticeerd met de voor menselijke dodelijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus, zo maakte de regering donderdag bekend. Daarmee komt het totale aantal menselijke besmettingen in Turkije op achttien.
Beide slachtoffers komen uit het zuidoosten van Turkije en zijn in aanraking geweest met vogels, meldde het ministerie van gezondheidszorg. Een Turks laboratorium heeft eveneens donderdag bevestigd dat een derde dodelijk slachtoffer van vogelgriep besmet was met H5N1. Het gaat om het 11-jarige zusje van twee tieners die vorige week aan vogelgriep bezweken in een ziekenhuis in Van in het oosten van het land.
Minister van gezondheid Recep Akdag zei te geloven dat Turkije de uitbraak van vogelgriep binnen afzienbare tijd te boven zal komen. "De EU en de wereld zullen zien dat Turkije zijn stempel zet op een groot succes", zei Akdag. "Het feit dat we de zaak vanaf het begin met openheid en vastberadenheid hebben aangepakt, is een duidelijke aanwijzing." De Wereldgezondheidsorganisatie WHO benadrukt dat tot nu toe nog geen besmettingen van mens op mens bekend zijn en dat alle besmettingen zijn veroorzaakt door contact met vogels.
Volgens het ministerie van landbouw zijn in Turkije 355.000 stuks pluimvee uit voorzorg geruimd. Voormalig president Suleyman Demirel heeft zijn eigen twaalf kippen ingeleverd om Turken in de door vogelgriep getroffen gebieden het goede voorbeeld te geven. In elf van de 81 Turkse provincies is inmiddels vogelgriep bij pluimvee geconstateerd en in veertien andere wordt besmetting vermoed. "We bestrijden de uitbraak op deze plaatsen alsof die al is bevestigd", zei minister van landbouw Mehdi Eker. "We ruimen pluimvee, leggen quarantaines op, desinfecteren en nemen voorzorgsmaatregelen op het gebied van gezondheid."
WHO-deskundigen hebben donderdag op een conferentie over vogelgriep in Tokio gezegd dat Azië meer moet doen om zich voor te bereiden op een eventuele pandemie, voor het geval het virus muteert naar een vorm die van mens tot mens overdraagbaar is. Een goed aanvalsplan tegen een uitbraak van de dodelijke griep geeft wetenschappers wellicht een voorsprong bij het ontwikkelen van een vaccin, zei één van de WHO-deskundigen.
Ook zei hij dat de WHO werkt aan de oprichting van een taakgroep, waarin twintig experts zitting hebben, die zich verspreid over verschillende landen bezig zal houden met de vogelgriep. Het team zal onder meer in de gaten houden of het virus verandert. Hoewel de uitbraak van vogelgriep in Turkije zorgwekkend is, moet niet uit het oog worden verloren dat Azië verreweg het kwetsbaarst is, omdat er veel direct contact is tussen mensen en pluimvee, zei een andere WHO-vertegenwoordiger. Volgens hem zal een eventuele pandemie in Azië beginnen.

Rusland is van plan dit voorjaar honderd miljoen stuks pluimvee preventief te vaccineren in de gebieden die het meeste risico lopen op besmetting, zoals Siberië en de Oeral, zei de directeur van een instituut dat onderzoek doet naar griep donderdag. De Doema, de Russische Tweede Kamer, heeft daarvoor financiële middelen beloofd. Mensen die een vergroot risico lopen op besmetting, zoals medisch personeel en soldaten die in de buurt van de Chinese grens zijn gestationeerd, krijgen voorrang bij een proef met een vaccin tegen vogelgriep dat nog in ontwikkeling is, zei hij. In Rusland zijn wel gevallen van met H5N1 besmette vogels gemeld, maar nog geen menselijke besmettingen.

In Indonesië is een 29-jarige vrouw overleden aan vogelgriep, zo is donderdag uit tests gebleken. De WHO moet de uitslag nog bevestigen. Woensdag werd bekend dat in China twee mensen zijn overleden door besmetting met het virus. Wereldwijd zijn inmiddels ten minste 78 mensen aan vogelgriep overleden, op de drie Turkse slachtoffers na allemaal in Oost-Azië.
Nu in het nieuws