WK handbal: vermoeid België verliest tegen Wit-Rusland

In de sfeerloze hal van Ans verloor de Belgische nationale handbalploeg (m) zondag ook zijn tweede WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland (27-30), nadat eerder deze week al in Minsk verloren werd met 37-26.

Belga

Voor eigen publiek pakten de Belgische handballers voor de rust nochtans uit met een uitstekende verdediging waarin Bram Dewit en Tuur De Preter de uitblinkers waren. Ondanks het feit dat in de eerste dertig minuten liefst vijf keer het doelhout geraakt werd, bouwden de Rode Duivels een maximale 11-6 voorsprong uit langs Jacobs en Tack. Met drie opeenvolgende doelpunten van Graf leken de Belgen op weg naar een riante ruststand, maar op het rustsignaal kregen ze nog een strafworp tegen en een tijdstraf voor Houbrechts, zodat met hangende kopjes gerust werd, ondanks de 16-13 voorsprong.

In de eerste helft hadden de Wit-Russen steeds goed gebruik kunnen maken van hun overtalpositie, maar dat lukte ze nadien niet meer. Ze begonnen wel een pakje agressiever aan de tweede helft en het was bijna op zijn eentje dat topscorer Usik (goed voor 11 doelpunten) ervoor zorgde dat Wit-Rusland weer langszij kwam bij 20-20 (40ste minuut). Ruim tien minuten bleef de strijd evenwichtig, omdat Bram Dewit telkens kon repliceren op de doelpunten van Usik (24-24). In de laatste acht minuten gingen de Belgen fysiek ten onder, misten ze de steun van de thuissupporters, plus het lef om zelf de kansen te benutten. De Wit-Russen renden meer op karakter dan op talent en zeker niet geremd door de Nederlandse refs naar een 27-30 winst. België liet een unieke winstkans liggen.

"Wij zaten ook met een viertal spelers die fysiek verzwakt waren door een buikgriep die ze in Wit-Rusland hadden opgelopen. Bij de vervangingen bleek ook wel dat zij in de breedte misschien sterker staan", vulde een ontgoochelde coach Alex Jacobs nog aan.

Nu in het nieuws